Іноземні екологи назвали зелений туризм альтернативою курорту-гіганту

Іноземні екологи назвали зелений туризм альтернативою курорту-гіганту "Свидовець"

Фото
Укрінформ
Іноземні природоохоронці закликали закарпатців розвивати зелений туризм замість побудови курорту-гіганта "Свидовець" у селі Ясіня Рахівського району Закарпаття.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила еколог з групи Free Svydovets Оксана Станкевич-Волосянчук.

Жителів Ясіні – одного із трьох сіл в Рахівському районі, на землях якого в горах планують побудувати екологічно небезпечний гірськолижний курорт, – у доцільності туризму переконували природоохоронці з Швейцарії, Австрії, Німеччини, Бельгії, Франції, Італії, Словаччини, Австралії, Фінляндії, Британії та Болгарії.

"Особливо переконливою була промова колеги Константина Іванова з Болгарії, який поділився досвідом своєї країни щодо побудови гірськолижного курорту Пірін біля маленького містечка. Там це призвело до того, що за кілька років те гірське містечко розрослося до розмірів великого міста. В результаті воно повністю змінило свій профіль та демографічний склад (більшість місцевих продали свої землі та виїхали), і отримало проблеми великого міста, насамперед, з водою. Справа в тому, що штучний сніг, який використовують на лижних курортах, токсичний, і вода виявилася отруєною амонієм", - розповіла Станкевич-Волосянчук.

Вона зазначила, що більшість закарпатців погодилися з аргументами науковців віддати перевагу просуванню екотуризму на їхніх таких унікальних територіях, розвиваючись при цьому самим.

Читайте також: Рік захисту Свидовця: Рада таки звернула увагу

За словами Станкевич-Волосянчук, іноземці, які підтримують рух проти забудови Свидовця, готові допомагати місцевим жителям — консультувати, сприяти розвитку унікальних туристичних проектів.

"Тішить, що люди починають розуміти: зараз, коли проблема забудови Свидовця набула широкого розголосу, цим можна скористатися – саме для розвитку зеленого туризму. Є тисячі людей, які чули про цю проблему й готові вже цього сезону відвідати Свидовець. Цим туристам уже можна пропонувати свої послуги", - наголосила еколог.

Вона висловила переконання, що це і є той варіант, за якого природа Свидовця може бути збережена - завдяки невиснажливому туризму. Крім того, додала, що в цих горах можна вже зараз мати велику кількість туристів, пропонуючи їм унікальне природне середовище.

Як повідомляв Укрінформ, скандал навколо забудови Свидовецького природоохоронного заповідника гірськолижним курортом виник наприкінці 2017 року. Проект побудови комплексу з сотнями готелів, витягами, навіть аеродромом у горах для обслуговування 28 тисяч туристів щоденно просувають у Закарпатській ОДА як економічну панацею для підйому депресивного регіону. Замовниками детального плану виступають Рахівська та Тячівська РДА. Інвестор офіційно не відомий.

Екологи звернули увагу громадськості на розмах проекту, який є загрозою для цієї унікальної території. За останній рік питання Свидовця набуло міжнародного розголосу, сотні міжнародних організацій з ЄС звернулися з проханнями до Президента України та профільного міністерства звернути увагу на проблему з забудовою унікального природного масиву в Карпатах. Наразі готується оцінка впливу проекту на довкілля (ОВД), цей звіт ще не оприлюднено.

Фото: Тетяна Когутич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-