У відреставровану ратушу Бучача пустять перших туристів

У відреставровану ратушу Бучача пустять перших туристів

Укрінформ
У Бучачі, що на Тернопільщині, наприкінці березня планують завершити ремонтні роботи в міській ратуші, яка стане доступною для відвідування.

Як повідомляє видання «20 хвилин», у відреставрованому приміщенні планують відкрити музей з оглядовим майданчиком.

Зазначається, що реконструкція ратуші зовні й всередині триває вже понад десять років, проте останнім часом роботи пожвавилися. Їх проводить Львівське спеціалізоване науково-реставраційне проектно-виробниче управління "Львів-Реставрація" на спільні кошти державного та місцевого бюджетів.

"Держава вже виділила 9,6 мільйона гривень. З місцевого бюджету в минулому році виділили 2,4 мільйона, а в цьому році ми заклали ще мільйон", – повідомив міський голова Бучача Йосип Мосціпан.

За його словами, після завершення реставрації внутрішніх приміщень в будівлю планують перенести районний краєзнавчий музей. На першому поверсі розташується адміністрація, а на другому – експозиції.

Читайте також: Скульптор з Тернополя відтворює втрачені шедеври Іоана Пінзеля

"На другому поверсі практично всі кімнати прохідні, для музею це годиться. Також там є балкони, куди можна буде вийти й оглянути місто", – сказав міський голова.

Розглядається і можливість облаштування оглядового майданчика на башті ратуші, адже туди також є доступ, але для цього потрібно вирішити питання безпеки.

А ось зовнішня реставрація будівлі триватиме й надалі. За словами Мосціпана, роботи гальмує необхідність провести археологічні розкопки на площі перед головним фасадом. На цьому фасаді має бути встановлена картина, яку виготовив скульптор Іван Вільгушинський.

На фасадах ратуші планують розмістити копії 9 з 14 скульптур видатного скульптора Іоанна Пінзеля, які колись прикрашали будинок, а пошкоджені оригінали експонуватимуться в музеї.

Фото: @oda.te.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-