Туристам подобається клімат Скадовська й Лазурного та не вистачає екскурсій

Туристам подобається клімат Скадовська й Лазурного та не вистачає екскурсій

Дослідження
Укрінформ
Скадовський район Херсонщини приваблює відпочивальників сприятливим кліматом, морськими пляжами та можливістю відпочивати з дітьми.

Про це йшлося під час презентації результатів дослідження щодо поточного стану туризму в місті Скадовську і селищі Лазурному Херсонської області, яка  відбулася в Укрінформі.

"Нашими респондентами стали переважно жінки та родини з дітьми – таких у нас 66%. І лише незначна частина – 2% – подорожували в складі організованої групи. Географія туристів дуже широка. Окремо можна виділити Київ та Київську область – 20,4%, багато є відпочивальників з Дніпропетровської області, зокрема з Кривого Рогу (14,1%), жителів Херсонської області також можна зустріти досить часто (16,8%)", – розповів голова Херсонського обласного відділення "Соціологічна Асоціація України" Микола Гоманюк.

За результатами дослідження, більшість респондентів надають перевагу відпочинку на морі впродовж більш як восьми днів. Так, 35% опитаних відповіли, що відпочивали чи збираються відпочивати у Скадовську та Лазурному впродовж 8-10 днів.

Водночас здебільшого відпочивальників приваблює Скадовський район сприятливим кліматом (44,7% опитаних), морськими пляжами (41,1%), вартістю відпочинку (40,4%) та можливістю відпочивати саме з дітьми (49%).

Читайте також: На Херсонщині взялися за створення унікального заповідника

"А от послуги, що надаються людьми, знаходяться наприкінці цього рейтингу. Лише декілька відсотків респондентів відзначили такі позиції, як різноманіття кухні (6,2%), фестивалі, культурні заходи (5,5%), різноманітність пропозицій турагенцій (1,6%), кількість пам'яток (1,4%). Тобто з природною нам точно пощастило, а от над сферою послуг треба ще працювати", — уточнив Гоманюк.

Згідно з даними дослідження, залишають бажати кращого деякі громадські послуги та елементи благоустрою. Так, чистоту в громадських місцях Скадовська та Лазурного як дуже погану або погану оцінює чверть респондентів, щодо відсутності громадських туалетів негативно висловились понад 36% опитаних. Крім того, відпочивальників непокоїть доступ до інтернету (його якістю не задоволені близько 23% осіб) і банківські послуги й обмін валют (як погані та дуже погані їх оцінили 37,7% туристів).

Туристам подобається клімат Скадовська й Лазурного та не вистачає екскурсій – дослідження / Фото: Юрій Ільєнко

"Так само викликають велике занепокоєння санітарно-гігієнічні умови. "Погано" й "дуже погано" їх оцінюють 22,7%. Стан пляжів негативно оцінили 23%. І головна біда південного нашого моря (і Чорного, й Азовського теж) особливо торік – це медузи. З цим фактором важко якось боротися, але в принципі інженерна думка дозволяла це питання вирішити. Так, більше 55% відпочиваючих головною проблемою пляжів Скадовська та Лазурного назвали медузи", – додав  Гоманюк.

Водночас він звернув увагу й на схвальні відгуки. Так, 72% респондентів позитивно оцінили ставлення персоналу, що обслуговує відпочивальників, а 74% – відзначили ставлення місцевого населення. Також 51% туристів оцінили як "добре" й "відмінно" стан громадської безпеки та порядку.

Окрім того, в дослідженні відображено й інформацію про те, якими видами відпочинку та оздоровлення займаються відпочивальники в Скадовську та Лазурному. Так, 81,8% надає перевагу загальному оздоровленню, близько 81% – пляжному відпочинку, 47,8% – морським прогулянкам. Водночас лише 5,7% опитаних підтвердили, що брали участь у виїзних екскурсіях і трохи більше 2% відвідували Скадовський музей.

Читайте також: На Міжнародній туристичній виставці UITT презентують звуки Херсонщини

"За даними фокус-групи, часто ми стикалися з тим, що люди, які приїхали із Західної або Центральної України, часто говорили про те, що їх цікавить усе, що вони можуть побачити на Херсонщині, навіть сам степ і курган, нарікали, що хотіли б більше дізнатися про наш край і його історію, архітектуру", – пояснив голова Херсонського обласного відділення "Соціологічна Асоціація України".

Натомість більшість опитаних – 46% – висловили впевненість у тому, що готові знову приїхати відповідати до Скадовська та Лазурного. Водночас 44% туристів вважають завищеною вартість послуг у деяких випадках на курортах Херсонщини.

Альтернативами Лазурному респонденти передусім назвали Туреччину (35%), Карпати (31%) та Єгипет (24%). Водночас 19% опитаних розглядають можливим відвідування Криму. А 24% готові замість Скадовська поїхати відпочивати до Лазурного.

Дослідження тривало з 5 липня до 30 вересня у Скадовську та Лазурному в межах програми "Громадська дія", яку реалізовує фонд "Об'єднання" за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Загалом за час дослідження було опитано 400 відпочивальників. Статистична похибка вибірки не перевищує 5%. Дослідження складалося з анкетування, фокус-групових досліджень серед туристів і місцевих представників бізнесу (готельєри та ресторатори), мапування територій, SWOT-аналізу населених пунктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-