Археологи з Кам'янця показали вміст стародавнього гаманця

Археологи з Кам'янця показали вміст стародавнього гаманця

Фото
Укрінформ
У Кам'янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику розповіли про одну з торішніх археологічних знахідок – гаманець із десятьма срібними монетами.

Відповідну інформацію опублікував провідний науковий співробітник закладу Ігор Старенький. 

"Старе місто Кам’янця-Подільського продовжує розкривати свої секрети археологам. У 2018 році під час розкопок на ділянці по вулиці Татарська, 17/1 археологи Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петро Болтанюк та Ігор Старенький у складі архітектурно-археологічної експедиції знайшли гаманець з десятьма срібними монетами", – йдеться в повідомленні.

Як зазначають працівники музею, гаманець являв собою зліпку з 10 монет, які датуються 1447–1589 років. Серед них є унікальна для території України знахідка – 6 геллерів німецького міста Нойс 1562 року.

Знайшли гаманець на глибині 1,8 м від сучасної денної поверхні на рівні горизонту житла золотоординсько-литовського часу.

Читайте також: Археологи Кам'янецької фортеці похвалилися своїми знахідками

Найдавніша із знахідок – білонний гданський солід Казимира IV Ягеллончика (1447–1492 рр). Маса монети – 1,33 г.

1530 роком датується солід Сигізмунда І Старого торунського карбування. Маса монети – 0,68 г. Цим же роком датований прусський солід Альбрехта Гогенцолерна, карбований на Кенігсберзькому монетному дворі. Маса монети – 0,84 г.

1531 роком датується гданський солід Сигізмунда І Старого. Маса монети – 0,71 г.

1556 роком датується угорський денар Фердинанда І Габсбурга, карбований на монетному дворі в Кремниці. Маса монети – 0,38 г.

1565 роком датований литовський півгрош Сигізмунда ІІ Августа, карбований на монетному дворі у Вільно. Маса монети – 0,96 г.

1589 роком датується солід Сигізмунда ІІІ Вази. Маса монети – 1,02 г.

Найпізніша монета – солід Сигізмунда ІІІ Вази 1592 року. Маса монети – 1,09 г.

Фото: muzeum.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-