«Водіння куста» стало елементом культурної спадщини України

«Водіння куста» стало елементом культурної спадщини України

Укрінформ
До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України занесено давній обряд «Водіння куста» з Рівненщини.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

«Обряд «Водіння куста», який зберігся у селі Сварицевичі Дубровицького району, занесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять куста», - йдеться у повідомленні із посиланням на відповідний наказ Міністерства культури України.

Також повідомляється, що «куст» – це молода дівчина, яку її однолітки прикрашають різною зеленню – кленовими гілками чи калиною, виконуючи обрядові та народні пісні.

Потому всі жителі йдуть до церкви. Після служби на могили рідних приносять лепеху – «клечання» – й оплакують померлих – «голосіння». А молодь готує «кусти» - гурти дівчат, які ходитимуть від хати до хати з привітаннями та обрядовими «кустовими піснями».

Читайте також: На Рівненщині відновлять унікальну садибу

До того ж щорічно на честь свята у селі організовують фестиваль. Його мета - відродження та збереження багатовікової спадщини Поліського краю, народного музикування, традицій, звичаїв та обрядів.

Нині до Національного переліку елементів нематеріальної спадщини, куди увійшов обряд «Водіння куста», зараховані традиція косівської мальованої кераміки, кролевецьке переробне ткацтво, опішнянська кераміка, петриківський декоративний розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини, пісенна традиція села Лука Київської області, технологія виконання вишивки «білим по білому» й традиція рослинного килимарства селища Решетилівка Полтавської області, а також орнек (кримськотатарський орнамент).

Фото: ЧаРівне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-