Рятувальники радять туристам утриматися від походів у гори через мороз

Рятувальники радять туристам утриматися від походів у гори через мороз

Укрінформ
У гірських районах Івано-Франківської області зафіксували 17 градусів морозу. Рятувальники радять туристам утриматися від походів у гори.

Про це повідомляє управління ДСНС в Івано-Франківській області.

«Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост повідомляє, що 28 листопада на горі Піп Іван Чорногірський вітер північно-західний 11 м/с, температура повітря -17 градусів. Управління ДСНС в Івано-Франківській області нагадує, що у періоди погіршення погодних умов любителям гірського відпочинку потрібно утриматися від туристичних походів у Карпати, адже за таких умов навіть досвідченим туристам дуже легко збитися з наміченого маршруту, втратити відомі орієнтири, опинитися у незнайомих і небезпечних місцях», – повідомляє обласне управління ДСНС.

Тих, хто таки зважиться в цю погоду на прогулянку в Карпатах, рятувальники просять пам’ятати, що безпека в горах залежить від багатьох факторів, зокрема, – належної підготовки, організованості, дисципліни, дотримання елементарних правил безпеки, відповідно підібраних одягу, взуття тощо, а також від знання місцевості та її природних перешкод.

Читайте також: Наступного тижня в Україні насипле до 15 сантиметрів снігу

«Якщо ж ви все-таки вирішили здійснити мандрівку в гори, рятувальники закликають подбати про відповідне спорядження залежно від особливості маршруту. Серед першочергових речей – теплий одяг та взуття, шапки, рукавиці, GPS-навігатор, запас продуктів харчування, термос з гарячим чаєм, медикаменти. В зимових умовах у жодному разі не пересувайтеся в тумані чи темряві, щоб уникнути втрати орієнтації, зриву з карниза тощо. Не здійснюйте підйом або спуск вузькими кулуарами, де є небезпека зсуву каменів чи сходу лавини. Регулярно звіряйте напрямок руху за картою і компасом. Якщо ви заблукали і немає можливості організувати надійний нічліг, то повертайтеся знайомим шляхом назад. У випадку загрози життю та здоров’ю людей, телефонуйте за номером «101», – нагадують фахівці й наголошують, що головна вимога – це зареєструватися і отримати консультацію працівників гірської пошуково-рятувальної служби щодо обраного маршруту.

Як повідомили кореспонденту Укрінформу в прес-службі Івано-Франківського обласного управління ДСНС, минулого тижня в пошуково-рятувальній службі зареєструвалися близько сотні туристів, які здійснили сходження. З початку останнього тижня листопада жодний турист у службі не реєструвався.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-