На Хортиці знайшли поховання IV століття до нашої ери

На Хортиці знайшли поховання IV століття до нашої ери

Фото
Укрінформ
Археологи виявили на острові Хортиця в Запоріжжі скіфські поховання IV століття до н.е. Знахідка стала приємним завершенням археологічного сезону.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів керівник ГО "Нова археологічна школа "Експедиція" Олег Тубольцев.

"Ми досліджували два поховання: одне — з кам'яною конструкцією, розташоване вздовж дороги. Там було виявлено поховання скіфа з бронзовою стрілою. Друге — трохи далі, його вже досліджували раніше, ми продовжили розкопки і виявили скелет скіфського коня", — розповів Тубольцев.

За його словами, на території острова багато скіфських пам'яток, ці дві стали гарним доповненням. Вони показують щільність населення, а сам обряд поховання дає можливість зрозуміти, аристократичне воно чи ні.

"У першому похованні ми виявили, що курган було обкладено гранітним каменем— це свого роду укріплення, щоб він не "поплив" у Дніпро. У другому замість каменів був рів. У ньому ми й знайшли останки коня", — додав Тубольцев.

Археологи знайшли на Хортиці поховання IV століття до нашої ери / Фото: Смольєнко Дмитро. Укрінформ

Самі кургани вдалося виявити завдяки архівній аерозйомці. У 70-х роках минулого століття запорізькі археологи частково їх досліджували. Підтвердженням цьому була пачка сигарет TU-134, залишена в кутку другого розкопу.

"Виявлена ​​пачка сигарет — це не сміття і не випадковість. Ніхто в розкоп не смітить. Це свого роду знак, мітка. Археологи можуть залишати як "мітку"пляшку з листом, наприклад, або якийсь інший знак. Колись в кутку розкопу ми знайшли відро", — згадує науковий співробітник національного заповідника "Хортиця", археолог В'ячеслав Зайцев.

Як з'ясувалося, в 70-х у другому розкопі також було виявлено поховання скіфа зі стрілами.

"Наші попередники, напевно, це був тодішній директор заповідника Арнольд Сокульський, намагалися дослідити курган в 70-і роки. Вони повністю зняли центральне поховання — там теж був скіф зі стрілами", — пояснив Тубольцев.

Читайте також: На запорізькій Мамай-горі знайшли унікальне поховання

Археологи зазначають, що планують законсервувати кам'яну конструкцію або ж спробують відтворити її знову. У ХIХ столітті відомий краєзнавець Яків Новицький нарахував на острові Хортиця 129 курганів. Зараз на території всієї Запорізької області їх налічується 6500. Якби кургани були розподілені регіоном рівномірно, то на Хортиці їх було б лише 1 або 2, але завдяки Дніпровським порогами їх виявилося аж 129.

Усі кургани зібрані в шість курганних груп. Знайдені поховання відносяться до першої курганної групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-