На Вінниччині пригощатимуть унікальною стравою

На Вінниччині пригощатимуть унікальною стравою

Укрінформ
У  с. Тиманівка Тульчинського району Вінниччини в п’ятницю, 12 жовтня, стартує фестиваль традиційних подільських страв "Диво з горнятка", присвячений тиманівській каші.

Як розповів кореспонденту Укрінформу староста села Руслан Бомбела, захід проводиться вперше, щоб повернути страві її колишню популярність.

"Хочемо й зараз популяризувати нашу автентичну страву, тому запросили багато гостей. Окрім того, вирішили подати тиманівську кашу на внесення до реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини", - сказав Бомбела.

За його словами, під час фестивалю в селі відбудуться виставки світлиць усіх населених пунктів, що входять до складу Тульчинської ОТГ, а також пригощання тиманівською кашею від місцевих господинь, які наварять її по 10 літрів кожна та ще 60 літрів "колективної".

А розважатимуть учасників фесту й відвідувачів самодіяльні колективи та колективи Тульчинського училища культури.

Читайте також: На "Покровському весіллі" в Житомирі зможуть погуляти всі охочі

Тиманівська каша – це місцева смачна і ситна страва, яка готується впродовж 4-5 годин  із квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, а іноді – з додаванням яєць. Її як обрядову страву подають на поминальних обідах та весіллях. Місцеві жителі охоче діляться рецептом її приготування, але мають і секрети, які роблять засипану капусту по-тиманівськи (інша назва каші) неповторною.

Щоб популяризувати тиманівську кашу у травні в селі провели семінар і вирішили просувати її як об’єкт нематеріальної культурної спадщини, що стане місцевою туристичною "родзинкою". Адже в селі є багато об'єктів, що можуть зацікавити туристів: три музеї (краєзнавчий, музей села і музей Суворова), маєток графа Бахметьєва ХІХ ст. та будинок управителя маєтку XVIII ст., де в 1796-1797 роках перебував полководець Олександр Суворов, і три суворівські криниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-