На Вінниччині пригощатимуть унікальною стравою
Як розповів кореспонденту Укрінформу староста села Руслан Бомбела, захід проводиться вперше, щоб повернути страві її колишню популярність.
"Хочемо й зараз популяризувати нашу автентичну страву, тому запросили багато гостей. Окрім того, вирішили подати тиманівську кашу на внесення до реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини", - сказав Бомбела.
За його словами, під час фестивалю в селі відбудуться виставки світлиць усіх населених пунктів, що входять до складу Тульчинської ОТГ, а також пригощання тиманівською кашею від місцевих господинь, які наварять її по 10 літрів кожна та ще 60 літрів "колективної".
А розважатимуть учасників фесту й відвідувачів самодіяльні колективи та колективи Тульчинського училища культури.
Тиманівська каша – це місцева смачна і ситна страва, яка готується впродовж 4-5 годин із квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, а іноді – з додаванням яєць. Її як обрядову страву подають на поминальних обідах та весіллях. Місцеві жителі охоче діляться рецептом її приготування, але мають і секрети, які роблять засипану капусту по-тиманівськи (інша назва каші) неповторною.
Щоб популяризувати тиманівську кашу у травні в селі провели семінар і вирішили просувати її як об’єкт нематеріальної культурної спадщини, що стане місцевою туристичною "родзинкою". Адже в селі є багато об'єктів, що можуть зацікавити туристів: три музеї (краєзнавчий, музей села і музей Суворова), маєток графа Бахметьєва ХІХ ст. та будинок управителя маєтку XVIII ст., де в 1796-1797 роках перебував полководець Олександр Суворов, і три суворівські криниці.