У Киргизстані завершилися Всесвітні ігри кочівників

У Киргизстані завершилися Всесвітні ігри кочівників

Фото, відео
Укрінформ
У Киргизстані завершилися ІІІ Всесвітні ігри кочівників, наступні пройдуть у Туреччині в 2020 році.

Урочиста церемонія закриття Ігор відбулася на іподромі в місті Чолпон-Ати на березі озера Іссик-Куль в Киргизстані, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глядачам представили яскраве та незабутнє шоу за участю близько 500 артистів, каскадерів і спортсменів. У театралізованому дійстві була продовжена тема філософії кочівників, як і на відкритті Ігор, але в цей раз з акцентом на сучасність.

Гостям подарували незабутнє шоу з сучасними музичними, театральними, естрадними елементами, різними флешмобами і каскадерськими трюками, виступи відомих співаків, музикантів, учасників хореографічних колективів, ансамблів, театру моди в єдиному барвистому, мозаїчному інтерактивному калейдоскопі, доповнене світловим і лазерним шоу, феєрверками та спецефектами.

У Киргизстані завершилися Всесвітні ігри кочівників

Але найзахоплюючим моментом на церемонії закриття Ігор стала передача естафети проведення Всесвітніх ігор кочівників від Киргизстану Туреччині. Також, як і на Олімпійських іграх відбувається ритуал передачі вогню, на церемонії закриття ВІК-2018 відбулася передача Туреччині льодовикової води в посудині (Коокор) як тотему Ігор кочівників, і "Книги великих переможців".

Льодовикова вода у даному випадку обрана не випадково, оскільки однією з головних проблем сучасності нині є проблема прісної води. Киргизстан входить у число двохсот пріоритетних екологічних регіонів планети, де найважливішим фактором є наявність достатньої кількості питної води, а її запаси в Киргизстані становлять 650 млрд м3.

При цьому церемонія передачі Ігор включає в себе особливий ритуал, який починається з наповнення посудини на льодовику, який потім доставляють в супроводі етно-ескорту до центральної арени іподрому, де проходить передача приймаючій стороні посудини з льодовикової водою з побажаннями благополуччя і процвітання. Це не випадково, адже вода по праву вважається символом життя. Цей ритуал є альтернативою Олімпійського вогню і рівнозначний за своєю силою і задумом.

Читайте також: У медальному заліку на III Всесвітніх іграх кочівників Україна на 8 місці

Цього року лідером Всесвітніх ігор кочівників по командному заліку став Киргизстан, у його скарбничці 103 медалі, з яких 40 золотих, 32 срібні і 31 бронзова нагорода. При цьому збірна Киргизстану в цьому році втретє здобула абсолютну перемогу з кок-бору - найпопулярнішою і видовищної стародавньої кінно-спортивної гри серед народів Середньої Азії).

Другу сходинку в медальному заліку займає збірна Казахстану з 72 медалями - 18 золотих, 24 срібних і 30 бронзових нагород. Замикає трійку Росія, у якої 56 медалей (17 золотих, 12 срібних та 27 бронзових).

В п'ятірку кращих команд також увійшли Туркменістан (27 медалей: 10 золотих, 5 срібних, 12 бронзових) і Узбекистан ( 33 медалі: 7 золотих, 8 срібних і 18 бронзових).

Україна опинилася на 8 місці серед 77 країн, що брали участь в ВІК-2018, здобувши 9 медалей.

На останньому місцях в медальному заліку знаходяться Вірменія, Індія, Нідерланди, Сінгапур, Естонія та Японія, в скарбничці яких по одній бронзовій медалі.

Глава уряду Киргизстану Мухаммедкалий Абилгазієв, виступаючи на церемонії закриття Ігор, зазначив, що Всесвітні ігри кочівників ще раз показали: незважаючи на всі складності і протиріччя сучасного світу, народи планети прагнуть до єдності і творення. “Учасники і гості Ігор щиро говорили про те, що саме на таких міжнародних заходах незалежно від національної та релігійної приналежності, соціального походження, пізнаються сподівання і прагнення людей до загальнолюдських цінностей: гуманізму, свободи і духовного розвитку",- сказав він.

За його словами, Всесвітні ігри кочівників стали сполучною ланкою для людей різних національностей і конфесій, і найголовніше, що гості та учасники Ігор з великим бажанням пізнавали інші культури.

Всього в програму III Всесвітніх ігор кочівників було включено 37 видів спорту. Серед них - 16 киргизьких національних видів спорту і 21 спортивна дисципліна, традиційна для інших кочових народів. Основні види змагань – це 8 різних видів кінних перегонів на різні дистанції, 13 варіантів боротьби, до яких в цьому році увійшло японське сумо, а також 5 дисциплін зі стрільби з традиційного лука, в тому числі і верхи на конях. У змаганнях взяло участь більше двох тисяч спортсменів з різних країн.

На Іграх було розіграно 594 медалі (174 золотих, 173 срібних і 247 бронзових медалей). Загальний призовий фонд III Всесвітніх ігор кочівників склав 28 млн сомів (близько 400 тисяч доларів – ред).

Як повідомляв Укрінформ, III Всесвітні ігри кочівників проходили в Киргизстані з 2 по 8 вересня. Офіційним талісманом Ігор був обраний сніжний барс, а гаслом ВІК-2018 стало «Єдині силою! Єдині духом!». Ігри проводилися на березі мальовничого гірського озера Іссик-Куль. В рамках ВІК-2018 також був організований в гірській ущелині "Кирчин" самобутнє етномістечко кочових народів, де проводилися не тільки спортивні змагання, а й показаний побут і культура кочівників, а також проведено етнокультурний фестиваль "Всесвіт кочівників".

В цьому році Всесвітні ігри кочівників висвітлювало рекордна кількість ЗМІ, до Киргизстану приїхало для цього понад 600 представників іноземних ЗМІ з 56 країн світу.

ВІК були організовані насамперед з метою збереження історичної культурної спадщини та різноманіття етносів і народів світу в епоху глобалізації, а також виведення на міжнародну арену різних видів етноспорту і традиційних ігор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-