III Всесвітні ігри кочівників: перегони, боротьба та стрілянина з лука

III Всесвітні ігри кочівників: перегони, боротьба та стрілянина з лука

Фото
Укрінформ
На Всесвітні ігри кочівників гості з усього світу приїжджають насамперед подивитися на змагання з кінних видів спорту. Не стали винятком й Ігри кочівників в цьому році, які проходять на березі дивовижного озера Іссик-Куль в Киргизстані.

Поспостерігати за основними змаганнями на ВІК-2018, а це 8 різних видів кінних перегонів на різні дистанції і різні види боротьби на конях, приїхали тисячі туристів з усього світу, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця проведення Ігор.

Особливо захоплюючим видовищем у ці дні стали сутички борців на конях ер еніш (традиційна киргизька боротьба вершників). Її суть полягає в тому, щоб скинути суперника з коня. Наїзники виступають з голим торсом, зі спеціальними поясами і пов'язаними навколо голови шарфами. Коли суддя оголошує про початок матчу, опоненти хапають один одного і намагаються повалити на землю. Для перемоги потрібна не тільки сила, а також спритність і витривалість вершника і коня. Тому кінь для ер еніш повинен бути важким і сильним, володіти стійкістю, маневреністю, спокійною вдачею і бездоганним підпорядкуванням вершнику.

У давнину ця дисципліна була частиною військової підготовки. Борці ер еніш вважалися одними з найміцніших воїнів.

Не менш яскравими і динамічними подіями Ігор, де вболівальники на трибунах зазвичай займають місця заздалегідь, - це перегони на дистанції від 1600 метрів до 22 км. Кінні забіги – це одне з найбільш видовищних видів спорту на Всесвітніх іграх кочівників, адже на цих змаганнях можна побачити найдорожчих коней світу. Кінні скачки поділяються на види в залежності від довжини дистанції, способу бігу і віку коня.

Найбільш популярний і престижний з усіх видів перегонів - це гладкі скачки. У них беруть участь найкращі і жваві коні. Цей вид скачок популярний практично в усьому світі. До участі у гладких скачках допускаються коні англійської чистокровної верхової породи, зареєстровані в міжнародній племінній книзі і мають паспорт.

Читайте також: Всесвітні ігри кочівників: видовищне і жорстоке змагання кок-бору

І нарешті улюбленим видом кінного спорту глядачів на Всесвітніх іграх кочівників продовжують залишатися змагання зі стрільби з традиційного лука верхи на конях. У цих змаганнях стрільба з лука проводиться на повному скаку коня. Для цього виділяють спеціальну доріжку довжиною 120 метрів та шириною 10 метрів, на якій встановлюють 3 мішені «текебута». Стрілець мусить стріляти по трьох мішенях, не зупиняючи галопу коня.

Таким чином, Всесвітні ігри кочівників, які вже втретє проводяться в Киргизстані, насправді дивують і захоплюють своїх гостей, що залишають незабутні враження та спогади. Саме тут можна побачити і познайомитися з унікальними видами етно-спорту, насолодитися мальовничими картинами традицій і культури кочових народів і ще раз переконатися в тому, наскільки гармонійними можуть бути стосунки людини і тварини.

Фото Анни Войтенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-