Всесвітні ігри кочівників: видовищне і жорстоке змагання кок-бору

Всесвітні ігри кочівників: видовищне і жорстоке змагання кок-бору

Фото
Укрінформ
У кожного народу свої традиції та національні ігри. Однією з найбільш видовищних і динамічних ігор киргизів є кок-бору або "козлодрання" - свого роду візитна картка країни.

Ось вже кілька днів поспіль суперники з різних країн змагаються за вихід у фінал в цьому виді спорту і збирають найбільшу аудиторію уболівальників, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця проведення ВІК-2018.

Кок-бору - це стародавня популярна кінно-спортивна гра киргизів та інших народів Азії. Розбившись на команди по вісім чоловік, наїзники верхи на конях борються за тушу козла. Важливо не лише заволодіти трофеєм і утримати його, але закинути в тай-казан (спеціальні ворота у вигляді казана) команди-суперника. В давнину замість туші козла використовувався живий вовк - звідси і назва "бору" (вовк).

Гра являє собою дійсно захоплююче видовище, під час якого глядачі голосно вболівають за улюблену команду. Гра за азартністю і популярністю не поступається чемпіонату світу з футболу - на трибунах немає місць, люди лізуть на дах, паркан і найближчі дерева, щоб подивитися на поле.

Кок бору Казахстан-Америка. Всесвітні ігри кочовиків. Киргизстан / Фото: Ганна Войтенко

Згідно з правилами, в команді кок-бору має бути не більше 12 вершників. Одночасно в гру можуть вступити тільки четверо з них, але учасники мають право змінюватися в ході змагань. "Матч" триває 60 хвилин і складається з трьох періодів по 20 хвилин. Між ними передбачені перерви тривалістю 10 хвилин. Вага туші козла повиннн складати 32-35 кілограмів. Команди визначають свій тай-казан за жеребом. Після кожного "тайму" команди міняються "воротами".

Перемагає збірна, яка закинула тушу козла у "ворота" суперника найбільшу кількість разів. При цьому гравці, які вживали перед змаганням алкоголь або наркотики, не допускаються до гри.

Останні хвилини перед грою проходять традиційно: читають молитву, після чого ріжуть козла, відокремлюють голову і ноги, і потім починається матч. При цьому нутрощі не витягують. Після гри з цієї козлятини роблять куурдак "кок-бору". Таке м'ясо вважається цілющим.

Якщо порівнювати гру з сучасними видами спорту, то вона нагадує щось середнє між регбі і кінним поло. Гравці на повному скаку врізаються в натовп супротивника, щоб вибити вершників із сідла. Гра травмонебезпечна як для людей, так і для коней. Захищають гравців тільки шапки з хутряною опушкою та іноді щитки на гомілках. Але брати участь у кок-бору престижно, тому сім'ї з гордістю відправляють своїх дітей на змагання.

Читайте також: III Всесвітні ігри кочівників: українці на стрільбах з традиційного лука

У цьому році на Всесвітніх іграх кочівників у змаганнях з кок-бору беруть участь 12 команд, але найсильніші з них, які, очевидно, вийдуть у фінал, і будуть боротися за перемогу, - це Киргизстан і Казахстан. На минулих Іграх кочівників в 2016 році перемогу в кок-бору завоював Киргизстан, тому на ВІК-2018 казахські спортсмени сподіваються на реванш.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня в Киргизстані урочисто відкрилися ІІІ Всесвітні ігри кочівників і будуть проходити до 8 вересня. Учасники змагаються у 37 видах спорту. Українська команда також приймає участь в Іграх: спортсмени змагаються у таких видах спорту як армреслінг, мас-рестлінг, самбо і традиційна стрільба з лука. Українці завоювали 8 медалей на цих іграх. Вперше Всесвітні ігри кочівників пройшли в 2014 році і стали незабутнім, яскравим явищем у спортивному та культурному житті країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-