III Всесвітні ігри кочівників: українці на стрільбах з традиційного лука

III Всесвітні ігри кочівників: українці на стрільбах з традиційного лука

Фото
Укрінформ
Стрільби з традиційного лука в ці дні проходять в ущелині "Кирчин" у Киргизстані.

Стрільба з лука стає все більш популярним видом спорту і розвагою у світі. Цей спортивний снаряд сьогодні можна знайти в будь-якому інтернет-магазині. А уявити Всесвітні ігри кочівників без змагань лучників просто неможливо.

Тому стрільби з традиційного лука, які в ці дні проходять в ущелині "Кирчин" у Киргизстані в рамках III Всесвітніх ігор кочівників, зібрали сотні глядачів та вболівальників. Примітно, що серед понад 150 спортсменів з 23 країн - троє українців, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця проведення ВІК.

З України приїхали Олег Куликов із Запоріжжя, який до того ж сам виготовляє луки, а також сімейна пара лучників з Дніпра - голова правління Федерації стрільби з лука Дніпра Катерина Федорова і її чоловік, капітан Дніпровської команди лучників і чемпіон Кубка завоювання Денис Зібров, які, безумовно, сподіваються призвести медалі Ігор. Однак, українські спортсмени, які демонструють у Киргизстані свою майстерність і відстоюють честь своєї країни, поскаржилися на те, що їх зусилля не знайшли належної підтримки з боку держави, і їхня участь в ВІК-2018 є виключно особистою ініціативою.

Українська команда лучників на всесвітніх іграх кочовиків / Фото: Анна Войтенко, Укрінформ

Змагання зі стрільби з традиційного лука проходять на ВІК-2018 в декількох дисциплінах: стрільба з традиційного лука на точність (Киргизстан), стрільба з традиційного лука на точність (Туреччина), стрільба з традиційного лука на точність (Південна Корея), стрільба з традиційного лука верхи на конях (Киргизстан і Туреччина) і стрільби з традиційного лука на дальність (Угорщина).

Поки що українські спортсмени взяли участь у двох дисциплінах – турецької і киргизької стрільбах. Попереду ще багато випробувань, але українські лучники - у повній бойовій готовності.

Сама стрільба привертає увагу глядачів не тільки майстерністю спортсменів, але й яскравістю і неповторністю їхніх костюмів. Настільки колоритного видовища, як лучники на Всесвітніх іграх кочівників, важко собі уявити. Тут всілякі головні убори, різні види луків ручної роботи, стріли, красиві костюми і образи. Вже невідомо, що більше зачаровує гостей, – самі стрільби або їх виконавці.

Слід зазначити, що до змагань зі стрільби з традиційного лука не допускаються олімпійські луки, луки з прицілами, арбалети, також не допускається використання стріл з карбонових і синтетичних матеріалів. Луки і стріли повинні бути виготовлені тільки з натуральних матеріалів.

Читайте також: Всесвітні ігри кочівників: тайгани та хижі птахи на салбуурун

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня в Киргизстані урочисто відкрилися ІІІ Всесвітні ігри кочівників, які триватимуть до 8 вересня. Учасники змагаються у 37 видах спорту. Серед них 16 киргизьких національних видів спорту і 21 спортивна дисципліна, традиційна для інших кочових народів. Основні види змагань – це 8 різних видів кінних перегонів на різні дистанції, 13 варіантів боротьби, в число яких в цьому році увійшло японське сумо, а також 5 дисциплін зі стрільби з традиційного лука, в тому числі і верхи на конях.

Українська команда також бере участь в Іграх: спортсмени змагаються у таких видах спорту як армреслінг, мас-рестлінг, самбо і традиційна стрільба з лука. Українці завоювали 8 медалей на цих іграх.

Всесвітні ігри кочівників є своєрідним аналогом Олімпійських змагань в етнічних видах спорту.

Вперше Всесвітні ігри кочівників пройшли в 2014 році і стали незабутнім, яскравим явищем у спортивному та культурному житті країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-