Всесвітні ігри кочівників: тайгани та хижі птахи на салбуурун

Всесвітні ігри кочівників: тайгани та хижі птахи на салбуурун

Фото
Укрінформ
III Всесвітні ігри кочівників і далі дивують своїх гостей та учасників.

У гірській ущелині Кирчин пройшли видовищні змагання із салбуурун - національних мисливських ігор. За перемогу боролися представники понад 10 країн світу, найсильнішими стали мисливці з Киргизстану та ОАЕ, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця проведення ВІК-2018.

До програми Ігор були включені буркут салуу (полювання з беркутом), далба ойнотуу (полювання із соколом) і тайган жариш (собачі перегони породи хортів). За правилами цих змагань, кожен учасник має виступати у національному одязі своєї країни, мати паспорт на ловчих птахів або тайган і міжнародний ветеринарний сертифікат про вакцинацію тварини.

У змаганнях з буркут салуу взяли участь 10 учасників із 5 країн. Перемогу здобув Киргизстан. Золоту медаль завоювали киргизька спортсмен Нурбек Ісмаїлов і беркут на прізвисько "Оймок".

Учасники випробовують своїх беркутів у двох вправах: "Чирга" і "Ундек". У першій вправі мисливець запускає свого беркута в напрямку муляжу лисиці, який наїзник на скаку тягне за собою. Беркут має схопити муляж. Оцінюється час і швидкість польоту птаха між встановленими на полі прапорцями і визначається рівень тренованості беркута.

В іншій вправі "Ундек" беркута саджають на відстані 200 метрів, а після сигналу мисливець починає його кликати, тримаючи у руках приманку. Тут оцінюється час прильоту беркута до руки мисливця.

У змаганнях з далба ойнотуу (полювання із соколом) взяли участь 11 учасників із шести країн. У цих змаганнях також переміг Киргизстан: перше місце посіли киргизький мисливець Муратбек Абдилдаєв і його сокіл «Ташчайнар». У змаганні оцінюється швидкість польоту сокола щляхом його запуску на приманку, яку мисливець крутить на мотузці.

Читайте також: Українці вибороли перші медалі на III Всесвітніх іграх кочівників

І нарешті, третій вид мисливських ігор, які пройшли на ВІК-2018, - собачі перегони тайганів. У змаганнях з тайган жариш взяли участь 19 учасників з 5 країн. Перемогу здобув мисливець з ОАЕ Мохамед Ал Мансорі і його собака «Тезаб». У цьому змаганні собаки женуться за муляжем із лисячій або заячої шкіри, з яким вершник скаче зі швидкістю 60-65 км/год. Судді оцінюють час, за який фінішували тайгани.

Як розповів журналістам президент Федерації салбуурун Алмазбек Акунов, мисливські ігри зародилися в часи Манаса (великого богатиря Киргизстану, що об'єднав киргизів). Про змагання йдеться і в однойменному епосі. Здавна салбуурун мав особливе значення для киргизького народу. Колективне полювання могла забезпечити кочівників їжею на довгі місяці, до того ж вона була непростим випробуванням, яке загартовувало чоловіків.

Голова федерації вважає,що киргизи віддалилися від традицій, салбуурун ж допомагає їх відродити знову. «Спортивні ігри в ущелині Кирчин для того і проводяться, щоб молоді люди розуміли, що таке салбуурун. Сьогодні ми показуємо, як людина має жити з тваринами», — зазначив Акунов.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня в Киргизстані урочисто відкрилися ІІІ Всесвітні ігри кочівників, які проходитимуть до 8 вересня. Учасники змагаються у 37 видах спорту. Українська команда також бере участь в Іграх: спортсмени змагаються у таких видах спорту, як армреслінг, мас-рестлінг, самбо і традиційна стрільба з лука. Українці завоювали 8 медалей на цих іграх. Вперше Всесвітні ігри кочівників пройшли в 2014 році і стали незабутнім, яскравим явищем у спортивному та культурному житті країни.

Всесвітні ігри кочовиків / Фото: Анна Войтенко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-