Всесвітні ігри кочівників: у Киргизстані відкрили етномістечко

Всесвітні ігри кочівників: у Киргизстані відкрили етномістечко

Фото
Укрінформ
З нагоди проведення ІІІ Всесвітніх ігор кочівників у мальовничій гірській ущелині "Кирчин" у Киргизстані відкрили надзвичайно колоритне й унікальне у своєму роді етномістечко.

Близько тисячі юрт, що показують побут і життя кочівників, різноманітні етноігри, видовищні змагання на конях, демонстрація ремесел і промислів кочових народів, дегустація національних страв на тлі запаморочливих киргизьких гір - ось таким є це надзвичайно гарне етномістечко, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Всесвітні ігри кочівників 2018 / Фото: Войтенко Анна, Укрінформ

На урочистій церемонії відкриття етномістечка відбулася чудова театралізована вистава під назвою "Золотий вік кочівників". Понад дві тисячі артистів, каскадерів, вправних наїзників продемонстрували глядачам, - а їх тут зібралося кілька тисяч, - різні грані культури, історії, фольклору, побуту й традицій кочових племен.

Читайте також: На березі Іссик-Куля відбулася церемонія відкриття Всесвітніх ігор кочівників

Режисери допомогли гостям перенестися уявою в ІХ століття - золоту добу киргизького каганату. Глядачів дивували декораціями, яскравими й неповторними вбраннями, каскадерскими трюками, фольклорними піснями й танцями, а також демонстрацією видовищних ігор давніх кочівників.

Всесвітні ігри кочівників 2018 / Фото: Войтенко Анна, Укрінформ

Особливо полонили присутніх показові виступи стрільби з лука на конях, джигітування, киз куумай, або гонитва за дівчиною (кінна гра за участю дівчини й джигіта, який повинен її наздогнати).

Масштаб організованого етномістечка й усіх заходів, що проводяться на його території, дійсно величезний. Крім традиційних юрт киргизів тут також розмістилися переносні житла арабів і вігвами. Все етномістечко розмістилося на 7 гектарах; величні гори, що його оточують, створюють особливий колорит і атмосферу. Вулицями містечка увесь час проїжджають візки й колісниці. По обидва боки етномістечка споруджено спеціальні ворота з флагштоками в етностилі й установлено вежі для огляду території. Саме такі були у древніх кочівників.

Всесвітні ігри кочівників 2018 / Фото: Войтенко Анна, Укрінформ

Крім цього, в ущелину привезли унікальні кам'яні надгробки ІХ- ХІІ століть, що, безумовно, додало колориту етномістечку. На них - давня писемність киргизів.

Етномістечко працюватиме до кінця проведення Всесвітніх ігор кочівників. Тут усіх бажаючих навчать кататися верхи на конях, полювати з беркутом, почастують національними стравами. Щодня кухарі з різних країн змагатимуться в мистецтві приготування різноманітних традиційних наїдків кочових народів.

Всесвітні ігри кочівників 2018 / Фото: Войтенко Анна, Укрінформ

І, безумовно, етномістечко в ці дні - до 8 вересня - стане основним майданчиком для проведення змагань з окремих видів спорту, зокрема, таких видовищних, як Джиро (метання списів на конях), аркан тартиш (перетягування каната групами суперників) і салбуурун (комплексні мисливські ігри з мислшивськими птахами й собаками, а також стрільба з традиційного лука).

Як повідомляв Укрінформ, ІІІ Всесвітні ігри кочівників 2 вересня урочисто відкрилися в Киргизстані на березі мальовничого гірського озера Іссик-Куль. Вони триватимуть до 8 вересня. Учасники змагаються в 37 видах спорту, деякі з них, зокрема, киргизькі борці, вже завоювали свої перші медалі. Українська команда також бере участь в Іграх, наші спортсмени змагатимуться в таких видах спорту, як армреслінг, самбо і традиційна стрільба з лука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-