Коні, лук, і полювання: у Киргизстані стартують Всесвітні ігри кочівників

Коні, лук, і полювання: у Киргизстані стартують Всесвітні ігри кочівників

Відео
Укрінформ
Офіційне відкриття ІІІ Всесвітніх ігор кочівників відбудеться в неділю пізно ввечері в місті Чолпон-Ата на березі гірського озера Іссик-Куль.

Цього року вони проходитимуть з 2 по 8 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

У програму ІІІ Всесвітніх ігор кочівників, які є своєрідним аналогом Олімпійських змагань, включено 37 видів етноспорту: кінні перегони, змагання на конях, змагання з національних видів боротьби, різних видів єдиноборств, традиційні інтелектуальні ігри, стрільба з традиційного лука, змагання з національних видів полювання «Салбуурун» з ловчими птахами і тайганами. Чоловіки змагатимуться в 37 видах спорту, жінки - у 16.  

Очікується, що в іграх візьмуть участь більш як 3 тисячі спортсменів майже з 80 країн світу. Всього буде розіграно 594 медалі (174 золотих, 173 срібних і 247 бронзових медалей). Загальний призовий фонд III Всесвітніх ігор кочівників затверджено в сумі 28 млн сомів (близько 400 тисяч доларів - ред.).

Характерно, що цього року в Іграх кочівників візьмуть участь і спортсмени з України. Вони змагатимуться, зокрема, в таких видах спорту, як самбо, армреслінг і стрільба з традиційного лука.

Нововведеннями Ігор-2018 стануть змагання переможців, які пройдуть в останній день ВІК, - так звана «Велика боротьба кочівників», у результаті якої виберуть по одному найсильнішому спортсменові в змаганнях зі стрільби з традиційного лука і кок-бору (змагання на конях), а також «Книга переможців Всесвітніх ігор кочівників», яка стане своєрідним літописом ВІК. У неї запишуть імена переможців і присудять їм титули «Великий боєць», «Великий лучник» і «Велика лучниця», «Великий гравець кок-бору» і «Великий кінь кок-бору». 

У рамках Всесвітніх ігор кочівників також буде проведено Міжнародний етнокультурний фестиваль «Всесвіт кочівників», для участі в якому вже прибуло більш як 400 представників із 30 країн, і ряд культурно-масових заходів на території спеціально облаштованого в мальовничій гірській ущелині «Кирчин» етномістечка, де вже встановлено більш як тисяча традиційних юрт кочових племен.

Висвітлювати ІІІ Всесвітні ігри кочівників у Киргизстані будуть більш як 500 представників ЗМІ з близько 60 країн світу. Серед них 50 телеканалів, 12 радіостанцій, 48 газет, 50 блогерів і 67 інформагентств, у тому числі й Укрінформ.

Варто зазначити, що особливу увагу організатори Всесвітніх ігор кочівників приділяють питанню екології. У зв'язку з цим офіційним талісманом ІІІ ВІК обрано снігового барса. Таким чином організатори ігор хочуть привернути увагу до збереження середовища існування цієї унікальної тварини.

Крім цього, ІІІ Всесвітні ігри кочівників пройдуть цього року зі статусом вільних від тютюнового диму.   

Читайте також: Порошенко призначив посла у Киргизстані

За прогнозами організаторів Ігор, церемонію відкриття ВІК-2018 відвідають більш як 10 тисяч осіб.

Вперше Всесвітні ігри кочівників пройшли в 2014 році і сталі незабутнім, яскравим явищем у спортивному і культурному житті країни. ВІК були організовані насамперед з метою збереження історичної культурної спадщини і різноманіття етносів і народів світу в епоху глобалізації, а також виведення на міжнародну арену різних видів етноспорту і традиційних ігор. Тому їх проведення - це насамперед можливість познайомитися з традиціями, звичаями кочових народів світу, побачити захоплюючі спортивні змагання і прекрасну природу Киргизстану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-