У Рівному покажуть автентичні костюми й прикраси області

У Рівному покажуть автентичні костюми й прикраси області

Укрінформ
У неділю, 2 вересня, на території Рівненського обласного краєзнавчого музею відбудеться День традиційного костюма, на якому представлять автентичне вбрання й прикраси з усіх районів Рівненщини.

За словами головного організатора та ініціатора заходу, голови ГО «Центр дослідження та відродження Волині» Володимира Дзьобака, цьогорічне свято матиме низку «родзинок» та відмінностей від минулого, повідомляє Rivne Media. 

«Якщо минулого року ми намагалися зробити яскраве шоу і показати автентичні костюми з усіх регіонів України, то цього року ми хочемо зосередитися на глибині автентичного костюма Рівненської області і тих, які побутували в різні часи на її території. На святі будуть представлені костюми з усіх районів Рівненщини. Та «родзинкою» цьогорічного фестивалю буде те, що, крім одягу, вперше продемонструють та розкажуть також про прикраси, зокрема про волинський дукач. Для цього до Рівного на наше запрошення спеціально приїде найкращий знавець волинських дукачів. Це - та тема, яка маловідома, малопредставлена і маловивчена», - розповів Дзьобак.

Читайте також: В Івано-Франківську влаштують фестиваль хліба та сиру

Як ідеться на сторінці заходу в Facebook, відзначення Дня традиційного костюма має на меті відродження традицій виготовлення і культури вжитку автентичного одягу в Україні та, зокрема, на Рівненщині. Крім цього, це свято покликане створити потужну платформу для спілкування музейних працівників, приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, дизайнерів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та фотомитців задля популяризування і відродження автентичного костюма в Україні.

Гасло свята: «Відроджуємо автентичність – зміцнюємо ідентичність!». Вхід на захід – вільний.

Читайте також: Бороданів запрошують на фестиваль у Житомир

У програмі – огляд автентичних костюмів Рівненщини XIX – першої половини XX століття, техніки вишивання та ткацтва традиційних костюмів, прикраси та верхні убори, волинські дукачі, творчі композиції.

До слова, торік таке свято відбувалося лише в Рівному. Втім, цьогоріч його географія охопить, крім Рівненької, ще й Львівську область. Відтак, того ж дня, 2 вересня, такий же День традиційного костюма пройде й у місті Стрий. Організатори очікують, що фестиваль з кожним роком охоплюватиме все більшу територію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-