Харківщина кличе на відроджений фестиваль

Харківщина кличе на відроджений фестиваль "Весілля в Малинівці-плюс"

Укрінформ
"Весілля в Малинівці-плюс" - це оновлена назва свого часу першого в країні фестивалю весільної обрядовості, який після п'ятирічної перерви водинадцяте збере гостей 8 вересня в селі Малинівка Чугуївського району Харківської області.

Про це розповів на прес-конференції начальник Управління культури і туризму Харківської ОДА Олег Яцина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Фестиваль, названий на честь знаменитої в 60-і роки музичної кінокомедії "Весілля в Малинівці", натурні зйомки якої проводилися і в селі Малинівка на Харківщині, було засновано ще 2001 року. Це перший фестиваль, де учасники не лише співали й танцювали, але й демонстрували весільні обряди України, зокрема, Слобожанщини, а згодом - подібні обряди народів світу. В останні п'ять років фестиваль вимушено перервав роботу через агресію Росії на Донбасі. Однак в цей, 11-й за ліком, раз фестиваль постане перед глядачами - ми очікуємо не менше ста тисяч гостей з усієї України - не просто у відродженому, але оновленому вигляді. В його програмі давні весільні обряди об'єдналися з сучасними, а метою стала популяризація фольклорного жанру, розвиток звичаїв і традицій рідного краю", - зазначив Яцина.

Читайте також: На Львівщині у родинній садибі Франка триває етно-фестиваль до 162-річчя Каменяра

За його словами, захід проводиться під патронатом голови Харківської ОДА Юлії Світличної, яка приїде на фестиваль привітати й обдарувати молодят.

"На проведення фестивалю не довелося витрачати бюджетні кошти. Гроші зібрали у складчину сільськогосподарські та промислові підприємства району. Це буде цифра з шістьма нулями. Але ж і програма свята розрахована з ранку й до півночі: треба не лише веселити гостей, а й організувати їхнє харчування, розміщення й доставляння. До речі, в день фестивалю для гостей замовлено автобуси, які відправлятимуться з Харкова до Малинівки від станції метро "Індустріальна", - пояснив голова Чугуївської райдержадміністрації Микола Шошин.

За його словами, про свою участь у фестивалі вже заявили творчі колективи з України, Білорусі, Грузії та Вірменії.

Як розповіла начальник відділу культури Чугуївської РДА Тетяна Кулешова, офіційне відкриття свята на великій сцені, встановленій на фестивальному полі площею 10 га, відбудеться о 15:00, але фестивальні заходи розпочнуться вже о 10-й годині ранку.

"Свято заплановано на 16 тематичних локаціях. Головна серед них - "Арка закоханих", де відбудеться весільна реєстрація наречених з подарунками для молодят, а також жартівлива церемонія реєстрації шлюбу з видаванням посвідчення, дійсного на один день. Тут же в ході флешмобу зізнаються один одному в коханні сімейні пари, які одружилися на нашому фестивалі в попередні роки. Причому найсміливіші зможуть зробити зізнання в гондолі повітряної кулі, що підніметься в небо", - зазначила Кулешова.

За її словами, для тих, хто відчуває в собі акторський талант, працюватиме "Весільний кінопавільйон" з кастингом для кінопроб: "Не обійдеться без конкурсу дівочої краси, названого "Слобожанська Яруня" за іменем головної героїні кінокомедії "Весілля в Малинівці", а також конкурсу чоловічої сили "Богатир Чугуївщини".

На гостей також чекає весільний "Вінок єдності" діаметром 20 метрів, сплетений ентузіастами з усього району, "Весільне містечко", де буде презентовано весільні традиції Слобожанщини й національних меншин регіону, "Театр мод", ансамбль "Очі чорні", "Поляна весільних амулетів" , "Весільний іподром" з виступом артистів Театру коней і катанням усіх охочих, виставки виробів у "Місті майстрів", циркова програма для дітей та дорослих.

Читайте також: Майже п'ять тисяч глядачів: "Твоя Країна fest" пройшов у Маріуполі

Як повідомляв раніше Укрінформ, 4 серпня 2013 року в селі Малинівка Харківської області відкрили пам'ятник героям кінокомедії "Весілля в Малинівці", де в ролі Попандопуло зображено популярного кіноактора, народженого в Харкові, Михайла Водяного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-