Поради від Укрінформу: як дешево купити авіаквиток

Поради від Укрінформу: як дешево купити авіаквиток

Укрінформ
Часи, коли авіасполучення було дорогим задоволенням, вже давно в минулому.

З приходом на ринок бюджетних авіаліній, які також називають лоукостами, ситуація зіграла на руку мандрівникам. Сьогодні часто авіаквиток можна взяти за ціною, нижчою від квитка залізничного або на автобус. І головне, що така ситуація тепер і на ринку України. А безвізовий режим з Європейським Союзом остаточно зняв перешкоди для завзятих мандрівників.

Знизити вартість квитка лоукостам вдається, зокрема, за рахунок використання другорядних аеропортів, які дешевші авіакомпаніям в обслуговуванні. Крім того, базовий тариф лоукостів не включає той сервіс, який вже входить у стандартну вартість квитка не бюджетних авіаліній. Базова вартість квитка лоукосту передбачає лише ручну поклажу, а це 8-10 кг залежно від авіакомпанії. Також у вартість стандартного квитка не входить їжа та напої, їх на борту за бажання можна придбати окремо. Крім того, за додаткову плату лоукост пропонуватиме вам обрати місце в літаку самостійно, тоді як безкоштовно місце надається автоматично, і пріоритетну посадку. Без усіх цих додаткових платних послуг можна спокійно обійтися.

Лоукости не передбачають повернення квитка, зміна дати вильоту пройде лише за додаткову сплату.

Щодо цін, то на сьогодні квитки з України інколи доступні за 300-600 грн до деяких країни Європи. А вже з цих країн відкриваються ще більші можливості знайти якомога дешевший квиток, часто у межах 10 євро, і визначитися з наступним пунктом призначення.

Серед лоукост-компаній, які літають до України, наступні: Wizz Air, Ernest Airlines, Vueling Airlines, AegeanAir, Pegasus Airlines, AirBaltic, UP, Air Arabia, Flydubai. Лоукост Ryanair вже з осені з'єднає Україну з багатьма європейськими містами. Віднедавна систему лоукост-тарифів запустила і МАУ, але дешеві квитки можна купити за 6-10 місяців.

Але якщо говорити про планування бюджетної подорожі й можливість купити квитки за найнижчими цінами, від 10 євро, то варто звернути увагу на Wizz Air та Ryanair.

Укрінформ розкриє деякі лайфхаки і порадить, яких рекомендацій дотримуватися, аби здешевити вартість поїздки за рахунок проїзду. Що впливає на ціну авіаквитка? Як і коли краще купувати квиток на літак?

1. Шукати авіаквитки бажано в режимі анонімного перегляду. Для цього в Chrome і Opera тиснемо Ctrl + Shift + N, а в Internet Explorer і Mozilla – Ctrl + Shift + P. У такий спосіб є можливість обхитрити маркетингові ходи авіакомпаній, коли система зчитує активного відвідувача сайту і визначає напрямки і дати, якими ви цікавитеся. Так система видаватиме вищу ціну. В режимі інкогніто щоразу ми - новий користувач для авіакомпанії.

2. Варто заздалегідь зареєструватися на сайті та мати гроші на картці, щоб у випадку виявлення дешевого квитка не втрачати час і купити його. В процесі тривалого ознайомлення з цінами квиток може здорожчати. Побачили дешевий квиток - купуйте відразу. Час - гроші.

3. Бажано відкрити картку в тій грошовій одиниці, в якій купуватимете квиток. Тоді не платитимете часто подвійну конвертацію, яка є у разі купівлі квитка з гривневої карточки. Лоукост Wizz Air надає можливість придбати квиток за національну валюту, тоді як Ryanair такої можливості не надає, тому будуть додаткові витрати під час обміну гривні на необхідну валюту.

4. Підпишіться на розсилку новин від цих лоукостів. Досить часто вони проводять розпродажі квитків, тому важливо не проґавити такий шанс.

5. Wizz Air за окрему плату пропонує вступити в клуб авіакомпанії. Від такої пропозиції не варто відмовлятися, адже вартість послуги швидко окупається, якщо мандруєте не самі або плануєте впродовж року більше однієї подорожі. Крім того, для учасників клубу є додаткові акційні пропозиції. Найнижчий тариф буде саме для членів Wizz Air Club. З нашого досвіду: квитки у польські Познань і Люблін за 300 грн, Копенгаген і Будапешт - 500 грн.

6. Звертайте увагу на нещодавно відкриті рейси. Поки їх авіакомпанія розкручує, є можливість взяти дешевий квиток.

7. Пам'ятайте, що ціни на лоукостах дуже нестабільні й часто різняться на дати впродовж одного місяця не на сотні, а навіть тисячу гривень. Тому бажано підбирати не квитки під відпустку, а навпаки.

8. Пам'ятайте, що більший вибір дешевих квитків все ж буде в період із жовтня до травня.

9. Під час купівлі квитків авіакомпанії постійно пропонуватимуть вам додаткові послуги. Вони зовсім не обов'язкові. Не додавши їх, можна заощадити.

Коли вам вдалося придбати квиток, варто дотримуватися наступних рекомендацій, аби не переплатити значні суми вже під час самого перельоту:

1. Пройдіть самостійно вдома онлайн-реєстрацію, якщо в аеропорту ця послуга платна. Обов'язково роздрукуйте посадковий талон.

2. Заміряйте свою ручну поклажу. Вона має відповідати дозволеним розмірам. Адже існує ймовірність, що співробітники авіакомпанії перевірять розміри й вагу, й в разі невідповідності доведеться сплатити чималі штрафи.

3. Візьміть у літак легкий перекус, адже ціни на харчування там немалі.

У наступному матеріалі Укрінформ розкаже, як і де самостійно забронювати житло, та дасть власні поради для подорожі за кордоном.

Оксана Позиненко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-