Криївка УПА на Вінниччині стане туристичним об’єктом

Криївка УПА на Вінниччині стане туристичним об’єктом

Укрінформ
В урочищі Кипорів Яр у Літинському районі Вінниччини активісти та волонтери відновлюють криївку українських повстанців, яку планують використовувати як історико-патріотичний об’єкт.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось.

"Ініціаторами відтворення криївки українських повстанців і партизанів став директор Уладіської загальноосвітньої школи – це село розташоване неподалік урочища Кипорів Яр у масиві Чорний ліс на Літинщині. Саме у цих місцях у 20-х роках ХХ століття воювали за незалежність України бійці УПА під проводом отаманів Якова "Орла" Гальчевського та Якова Шепеля. Ми підтримали цю ініціативу, адже йдеться про створення історико-патріотичного  об’єкту, який прислужиться патріотичному вихованню школярів", - повідомив Барцьось.

За його словами, криївку будують з дерев’яних колод. У ній буде три кімнати, де відтворять побут українських повстанців і партизанів, а також розмістять інформаційні відомості про національно-визвольні змагання на Поділлі.

Читайте також: "Медове коло" на Рівненщині простягнеться на понад 250 км

Завершити будівельні роботи активісти та волонтери планують протягом кількох тижнів. Вони сподіваються, що лісова криївка на місці табору українських повстанців стане іще однією туристичною "родзинкою" регіону.

Кипорів Яр – лісове урочище при дорозі Пиківська Слобідка - Уладівка в Літинському районі. У листопаді 2017 року члени місцевого історичного клубу "Холодний Яр" і небайдужі земляки встановили тут пам’ятний хрест. Кипорів Яр був місцем таборування українських козаків-повстанців, які на чолі з отаманами Яковом Шепелем та Яковом "Орлом" Гальчевським в 1920-1925 роках зі зброєю в руках боролися з більшовиками за волю українського народу.

Фото: Володимир Барцьось

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-