Музей-крипту й оглядовий майданчик на верхівці собору відкрили в Тернополі

Музей-крипту й оглядовий майданчик на верхівці собору відкрили в Тернополі

Фото
Укрінформ
У тернопільському 240-річному Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відкрили музей-крипту та оглядовий майданчик.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Крипта - це склепінчасте приміщення, яке було у більшості середньовічних західноєвропейських сакральних споруд. У нашому соборі вона десятиліттями була зачиненою і засипаною землею. Тепер, після розчищення, її зможуть відвідувати парафіяни, місцеві жителі та туристи, які приїжджають до Тернополя», - розповів настоятель собору отець Орест Павліський.

У підземеллі на 5-метровій глибині нині відкрито музей «Сакральний Тернопіль». Тут розміщено матеріали про давні храми міста, яких не зберіг час, релігійна атрибутика різних століть, відомості з історії тернопільської парафії, що засвідчують багатовікове співіснування греко-католицької, римо-католицької та єврейської громад Тернополя.

У крипту-музей можна спуститися кам'яними сходами або оглянути її частину через товсте скло, вмуроване в підлогу собору.

Читайте також: Туристів пустили в катакомби Тернополя

Крім цього, у храмі на висоті близько 30 метрів почав діяти оглядовий майданчик для тих, хто хоче побачити Тернопіль з висоти.

У Тернополі відкрили музей та оглядовий майданчик на території Архикатедрального собору / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

Архикатедральний собор у Тернополі вже давно є однією з найкращих пам'яток архітектури пізнього європейського бароко, яка вирізняється чіткістю композиції об'ємів, гармонійними пропорціями. Його творець - геній пізнього бароко - Август Мощинський. А склепіння центрального нефа розписав відомий майстер пізнього бароко, львівський живописець-фундаменталіст Станіслав Строїнський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-