Фіолетова хвиля накрила

Фіолетова хвиля накрила "Старе село"

Фото
Укрінформ
До скансену "Старе село", що в Колочаві на Закарпатті, знову прийшов сезон милування унікальним природним явищем – масовим цвітінням рідкісної рослини – шафрану Гейфеля.

Зазвичай перші квіти з’являються тут наприкінці березня й масово цвітуть до кінця квітня, пише портал Kolochava.com.

Шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb) — декоративна ранньовесняна рослина, що перебуває на межі зникнення. У народі ці квіти називають бриндушами (брандушками), маслянками або серенками. Наукова назва "крокус" пов'язана з древньою грецькою міфологією. Греки вважали рослину символом щастя, квіткою Аврори - міфічної богині ранкової зорі.

Зазвичай на території музею "Старе село" з'являються великі квітки фіолетового шафрану з темними плямами на кінці пелюсток. Жовтогарячі пиляки й приймочки прикрашають квітку, яка розкривається тільки на сонці. Стебло дуже вкорочене, тому здається, що листки й квітки виходять безпосередньо з бульбоцибулини. Комах рослина приваблює не тільки солодким нектаром і яскравим забарвленням, а й ніжним ароматом. Квітки легко самозапилюються, що гарантує утворення плодів і під час несприятливих для появи комах погодних умов навесні.

Шафран Гейфеля занесено до Червоної книги України. У Колочаві квітка перебуває під пильним наглядом і охороняється.

Фото: Сергій Гудак/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-