Житомирський музей не має місця для “місцевого” мамонта

Житомирський музей не має місця для “місцевого” мамонта

Укрінформ
У Житомирському обласному краєзнавчому музеї зберігається скелет мамонта, відкопаний у селі Бруньки Овруцького району. Але відвідувачам його не показують, бо, крім фондосховища, придатного для експонування приміщення музей не має.

Про це розповів директор музею Роман Насонов, повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

«Зараз приміщення, де знаходиться мамонт, музеєм природи використовується як фондосховище. Тому екскурсії тут неможливо проводити. Поки ми не маємо приміщення, яке б могло вмістити мамонта. Ті зали, які є в музеї зараз – замалі. Практично у кожному місті в музеї є мамонт, але наш мамонт унікальний тим, що він «місцевий» – він родом з села Бруньки Овруцького району. Раніше скелети мамонтів викопували десь у Монголії і передавали обласним центрам. Цінність же нашого саме в тому, що він із Житомирщини», – сказав Насонов.

Читайте також: У Вінниці відкрилася виставка старовинної та незвичайної цегли

За його словами, фондосховище розташоване у приміщенні Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору, але за музеєм воно не закріплене, тож у будь-який момент релігійна громада може сказати «збирати речі». Що стосується нового приміщення, то в ньому має бути і сховище, і наукова лабораторія, і місце для наукових співробітників, де б вони могли працювати.

В.о. начальника управління культури облдержадміністрації Тетяна Парфентієва прокоментувала питання щодо нового приміщення: «Єдиного бачення немає і ще тривають дискусії на цю тему».

Особливі умови зберігання експонату – температура близько 23 градусів за Цельсієм та відсутність вологості. Тому співробітники музею щонайменше раз у місяць провітрюють приміщення, перевіряють стіни на відсутність грибка. Крім цього, експонат вже потребує реставрації, але ці роботи виконуватимуться, коли буде власне приміщення.

Частина експонатів з колишнього приміщення музею знаходиться у приміщенні центрального корпусу, а частина залишається у приміщенні магістрату – це палеонтологічні знахідки та дорогоцінне каміння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-