Пам’ятник українському Лірнику відкрили на Чернігівщині

Пам’ятник українському Лірнику відкрили на Чернігівщині

Фото
Укрінформ
В селищі Седнів на Чернігівщині на Всеукраїнському літературно-мистецькому святі "Седнівська осінь", що відбулося в суботу, 30 вересня, урочисто відкрили пам’ятник українському Лірнику.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми щороку відкриваємо тут по пам’ятнику, тому що прагнемо перетворити Седнів на серйозний культурний осередок. І, як бачимо, Седнів помітно виріс, сюди приїжджає все більше туристів. Пам’ятник українському Лірнику - це вже восьма подарована нами скульптура. Це - дипломна робота випускника Національної академії мистецтв України Андрія Сладкевича", - прокоментував подію голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик.

Встановили нову скульптуру на подвір’ї дерев’яної  Георгіївської церкви. На її відкритті з полум’яною, проникливою промовою виступив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря). Він порівняв пам’ятник Лірнику зі знаменитою скульптурою Моїсея періоду Відродження, який символізує того, хто веде народ від рабства до свободи.

Читайте також: "Седнівська осінь" збирає митців на свято

"В ті роки, коли українство витравлювалося й українська мова була заборонена, слово і дух українського народу жили в кобзареві-лірнику. Саме він передавав з покоління до покоління правду про минулу козацьку свободу, про гірки сторінки нашої історії, нагадував про те, що хоч і важкий шлях, але його треба долати", - сказав, зокрема, священнослужитель.

А народний артист України, лауреат Шевченківської премії, кобзар-лірник Василь Нечепа посадив біля пам’ятника вербу - "онуку" дерева, яким під час описової експедиції на Кос-Аралі (острові в Аральському морі - авт.) опікувався видатний український поет Тарас Шевченко. Нечепа пояснив, що "донька" шевченківської верби росте в його приватному дендропарку. Одну гілочку від неї він днями висадив на могилі видатного кобзаря-лірника Остапа Вересая в Сокиринцях, а другу привіз до Седнева.

Після відкриття пам’ятника святкову програму "Седнівської осені" продовжили виступ академічного камерного хору ім. Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм у Георгіївській церкві та народні гуляння з мистецькими виставками й концертами на території садиби Лизогубів.

Фото: ЧЕline

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-