На Дніпропетровщині археологи відкопали могилу

На Дніпропетровщині археологи відкопали могилу "Патріарха"

Укрінформ
Фахівці, які досліджують стародавній курган бронзової епохи поблизу Кривого Рогу, знайшли на місці розкопок 15 поховань віком від 3 до 5 тис. років.

Серед унікальних знахідок - ритуальна яма у формі стопи та могила "Патріарха", йдеться в сюжеті 5 каналу.

Зазначається, що яма, яка за формою схожа на стопу й обкладена камінням, розташована в центрі кургану на півметровій глибині. Тисячі років тому тут проводили магічні обряди та ритуали. За словами археологів, для Україні така знахідка унікальна, бо єдина.

Біля ритуальної ями виявлено могилу людини, яку археологи умовно назвали "Патріархом". Її поховали 5 тис. років тому, а персональний курган свідчить про особливий статус небіжчика. Саме місце погребіння має вигляд кола, що означає зверненого в кільце змія – символ підземних сил.

Читайте також: На Харківщині знайдено прадавній курган-храм

Поруч із "Патріархом" вчені розкопали ще дві могили. Одна з них прикрита стелами, що мають форму людських тіл. В другій археологи знайшли наконечники двох стріл та рештки ритуальної маски. "Похована доросла людина, воїн, весь засипаний червоною охрою, і стопи, і руки, і череп. І найцікавіше, що він був вбитий двома стрілами – одна була в грудній клітці, друга в районі тазу", – розповіла археолог-дослідник Ірина Стебина.

Закінчити розкопки, що розпочалися в липні, археологи планують до кінця вересня. Після детального вивчення знахідок обіцяють передати їх до музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-