Музей-садиба Миколи Пирогова відзначає 70-річчя

Музей-садиба Миколи Пирогова відзначає 70-річчя

Укрінформ
Розташований у Вінниці Національний музей-садиба Миколи Івановича Пирогова відзначає 70-річчя.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив генеральний директор музею Петро Гунько.

«Музей Пирогова було відкрито 1947 року, і йому в ці дні виповнюється 70 років. Він береже пам’ять про геніального хірурга, ім’я і вчення якого відомі усьому світу. Розроблені Миколою Івановичем методики актуальні й досі. Тому серед відвідувачів так багато лікарів, а саме, - хірургів», - повідомив Гунько.

За його словами, за час існування Національної садиби-музею Пирогова його відвідали понад 8 мільйонів людей зі 180 країн світу.

Об’єктами музейного комплексу є будинок і аптека, які споруджені  Пироговим у 1866 році, та церква-некрополь, будівництво якої завершено у 1885 році. З 1882 року тут покоїться набальзамоване тіло  Пирогова. Обладнана спеціальна лабораторія для періодичних ребальзамацій тіла видатного хірурга, які проводяться тут з 1994 року; остання відбулась 2005 року.

Микола Іванович Пирогов (народився 13 (25) листопада 1810 у Москві, помер 23 листопада (5 грудня) 1881 року у  Вінниці) — видатний хірург, анатом і педагог.  Створив перший атлас топографічної анатомії людини, засновник військово-польової хірургії, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Член-кореспондент Петербурзької академії наук, професор, доктор медицини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-