Біля Олімпійського стадіону в Римі знайшли два давніх саркофаги

Біля Олімпійського стадіону в Римі знайшли два давніх саркофаги

Укрінформ
При розкопках поблизу Олімпійського стадіону в Римі знайшли два невеликих саркофаги віком близько 1800 років.

Судячи з вигляду і розмірів, в них були поховані діти з багатої римської сім'ї, пише The History Blog.

Мармурові саркофаги були знайдені на глибині близько 2,5 метрів нижче рівня вулиці. Один з них - грубо висічений, сліди зубила добре видно на внутрішній і зовнішній обробці. А ось другий саркофаг прикрашений багатими рельєфами, які зображують крилатих херувимів. Дві крилаті фігурки тримають в руках медальйон, який сильно постраждав від впливу часу - відновити зображення на ньому поки не вдалося. Зате на одній зі сторін саркофага вчені виявили зображення римських богів - Амура і Психеї.

У кожному із саркофагів знайшли предмети розкоші, які могли дозволити собі тільки багаті. Судячи з усього, діти, які захоронені в цих саркофагах, повинні бути з добре забезпечених сімей.

Читайте також: Археологи на Чернігівщині знайшли давньоруський курган і городище Х сторіччя

Попередній аналіз показує, що обидва саркофаги були створені в третьому столітті нашої ери. Однак є припущення, що різьблення на одному із саркофагів вказує на більш ранню дату створення - приблизно друге століття нашої ери. Точну дату створення артефактів зможуть встановити вже в лабораторії.

Оскільки відкритий котлован в центрі Риму був занадто легко доступний для вандалів і грабіжників, археологи вирішили видалити саркофаги з місця розкопок якомога швидше. Вони були перевезені в лабораторію, де будуть очищені, вивчені і законсервовані. Перші результати досліджень саркофагів будуть опубліковані вже восени нинішнього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-