Метеоритний кратер на Вінниччині став заповідним об’єктом

Метеоритний кратер на Вінниччині став заповідним об’єктом

Укрінформ
Іллінецьку астроблему - одне з найдавніших на Землі місць падіння метеоритів, розташоване на Вінниччині, - оголосили об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення.

Про це йдеться у рішенні Вінницької обласної ради, яке є в розпорядженні Укрінформу.

«Враховуючи загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки та Закон «Про екологічну мережу України», рішення  сесії Вінницької обласної ради 5-го скликання, з метою збереження цінних природних комплексів депутати обласної ради вирішили: оголосити об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення геологічну пам’ятку природи «Іллінецький кратер», - йдеться в документі.

Заповідний об’єкт з прилеглою місцевістю орієнтовно має площу 17,2 га на території Якубівської сільської ради Іллінецького району.

Читайте також: Вінниччина витратить на розвиток туризму 10,3 млн грн

Іллінецький метеоритний кратер – це одна з найстаріших астроблем Землі віком близько 400 млн років розташована поблизу містечка Іллінці на Поділлі (40 км на південний схід від м. Вінниця, у межиріччі Соб — Сібок). Наслідком зіткнення 400 млн років тому космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн тонн і діаметром 230-300 м) із твердими породами українського кристалічного щита було утворення метеоритно-вибухового кратера з первісним діаметром близько 7 км і глибиною до 600-800 м.

Це місце на Поділлі несе на собі відбиток події планетарного масштабу. Метеорит, який уже від тертя об атмосферу розігрівся до температури плавлення, після удару об землю, вибухнув. Вивільнену при цьому енергію, як стверджується у деяких публікаціях, можна порівняти з вибухом 120-мегатонної бомби. Температура сягала 4-5 тисяч градусів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-