На Вінниччині з'явиться унікальний музей

На Вінниччині з'явиться унікальний музей

Укрінформ
У селищі Тиврів, що на Вінниччині, планують відкрити музей жертв репресій тоталітарного режиму відносно релігії.

Унікальний туристичний об’єкт, аналогів якого в Україні немає, облаштують у старовинному костелі Архангела Михаїла, який зараз почали реконструювати, повідомив міському журналу Вінниці Urban польський чернець Адріан Котлярські.

"На першому поверсі (храму Архангела Михаїла – ред.) буде музей жертв репресій тоталітарного режиму відносно релігії. Там будуть представлені речі, пов’язані з тими подіями, історичні матеріали, фотографії. Зокрема, в експозиції будуть і ті нечисленні предмети оздоблення нашого костелу, які вціліли. Наприклад, рештки історичної ліпнини, які ми зібрали під час реконструкції. А поверхом нижче, у підвалі під вівтарем, де раніше розміщувався склеп монастиря, будуть мощі святих католицької церкви", - розповів Котлярські, який приїхав до Тиврова з Польщі у складі місії братів ордену Місіонерів облатів Непорочної Марії.

Зазначається, що історія католицького храму в Тиврові починається з середини XVI століття з невеличкого дерев’яного костелу. Муровані костел і монастир тут збудували у 1760 році, що робить комплекс однією із найстарших кам’яних споруд Вінниччини. Це був один із найбільших католицьких храмів на Поділлі і, можливо, найвищий: його висота разом із баштами сягала 60 метрів.

Радянська влада влаштувала в костелі зерносховище, а у 1960-х тут з’явився завод пластмасових виробів, вбиральню якого облаштували там, де був вівтар. Прилеглий же монастир перетворили на багатоквартирний будинок.

Так, за словами Котлярські, зухвальство радянської влади відносно старовинного костелу стало ілюстрацією репресій, які проводив тоталітарний режим щодо представників релігійної громади. У пам’ять про це в оновленому храмі Архангела Михаїла й збираються відкрити музей.

Планується, що після відновлення костелу, будівлю якого було повністю знівечено в радянські часи, він стане значним культурним та релігійним центром всеукраїнського рівня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-