Кажете, корови не літають? Літають, ще й як!

Кажете, корови не літають? Літають, ще й як!

Аналітика
Укрінформ
Перший Міжнародний фестиваль повітряних зміїв відбувся на Миколаївщині

Цієї неділі у мальовничому селі Трихати на Миколаївщині на березі Південного Бугу відбулося справжнє свято для душі – перший Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Tryhutty International Kite Festival 2017» «Одне небо – один світ!»

Подивитися на це захопливе дійство з'їхалося близько п'яти тисяч глядачів не лише з Миколаївщини, а й із сусідніх областей. Організатори були вражені такою кількістю людей. Усі під'їзди і підходи до місця події більш як на кілометр були заставлені автомобілями та автобусами. Люди приїжджали і потягами.

Мета фестивалю – популяризація Миколаївщини як туристичного регіону України. Адже відомо, що часто українці мандрують чужими країнами, а з красотами власної знайомі дуже мало.

НЕ ТІЛЬКИ РОЗВАГА, А Й СТАРТАП ДЛЯ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ

«На одному з семінарів для громадських діячів я познайомилася з людиною, яка давно займається повітряними зміями і представляє нашу країну на міжнародних фестивалях за кордоном. Це заступник голови громадської організації «Асоціація повітряних зміїв» з Херсона Павло Шмулевич. Він так розповідав про ті закордонні фестивалі, що захопив мене своєю ідеєю, і ми почали думати, як провести щось подібне у себе. Тим більше, що в Україні досі не було такого фестивалю зі статусом міжнародного», – розповідає головний організатор свята, громадська активістка Тетяна Безмощук.

Досі їй не доводилося мати справи з чимось подібним. Але як тільки вона почала працювати над ідеєю фестивалю, з'явилися однодумці, хоч не забракло і скептиків.

«Досить важко було об'єднати людей, було багато недовіри. Але, разом з тим, були й ті, хто допомагав, і в нас усе вийшло. Ніхто навіть не мріяв, що стільки приїде людей. Ми в захопленні. Сподіваємося, що цей фестиваль стане традиційним, і наступного року в нас буде ще більше учасників», – не приховує емоцій Тетяна. Вона каже, що з організацією допомогла місцева влада і промисловці.

У фестивалі взяли участь іноземні кайтери з 8 країн світу – з Франції, В'єтнаму, Італії, Німеччини, Об'єднаних Арабських Еміратів, Туреччини та Польщі, а також українці з Херсона, Скадовська, Нікополя і, звичайно ж, Миколаєва.

Колорит і розмаїття форм повітряних зміїв вразили. У небі над Трихатами можна було побачити літаючих корів, риб, птахів, комах, різноманітних метеликів, драконів, могутніх орлів, яскравих жар-птиць та інших фантастичних персонажів величезних розмірів у 3D форматі. Кілька сотень літаючих зміїв створювали атмосферу свята. Особливо притягували увагу найбільші повітряні конструкції.

Селяни прийшли на фестиваль цілими сім'ями, адже такий захід тут – новина. Більше того, саме до цієї події служба автодоріг у Миколаївській області відремонтувала шляхи відповідно до маршруту фестивалю та привела до ладу узбіччя і прилеглі території. Очевидно, щоб не осоромитись перед іноземними гостями. Так що маємо приємне з корисним.

На цьому святі кожен міг знайти собі заняття для душі. Для найменших відвідувачів працювала ігрова зона, проходили майстер-класи зі створення повітряних зміїв, ігри, конкурси, квести. Старші люди мали змогу спробувати своє везіння у лотереї, взяти участь у козацьких забавах, відвідати ярмарок-виставку, почастуватися традиційними українськими стравами, випічкою, послухати концерти у стилі фолк- і поп-музики.

КОЛИ ХОБІ СТАЄ СЕНСОМ ЖИТТЯ

Про учасників фестивалю можна сказати, що всі вони, безперечно, закохані у свою справу. Але була тут і людина, яка вирізнялася з-поміж інших. Це голова Херсонської міської дитячої організації «Асоціації повітряних зміїв», кандидат психологічних наук, член Сінгапурської та Італійської Асоціацій повітряних зміїв Олексій Павлович Звірик. Для цього дивовижного чоловіка повітряні змії з простого захоплення стали справою життя.

Олексію Павловичу – 79 років, 60 із них він займається повітряними зміями і вчить дітей виготовляти їх.

Починаючи з 1990 року він представляв Україну на міжнародних змаганнях і виставках з науково-технічного дозвілля в Італії, Індонезії, Англії, Франції, Індії, Китаї та інших країнах світу. Його вихованці у складі збірних команд України посідали призові місця і неодноразово ставали лауреатами міжнародних змагань. За спеціальністю астрофізик, він - автор книги про повітряних зміїв і навіть написав дисертацію на тему дитячої технічної творчості.

«Ми з моїми учнями, яких наразі вже кілька сотень, виготовляли різних повітряних зміїв. У тому числі й таких, які розвивають сприйняття дітей. Я поєдную виготовлення повітряних зміїв із психологією. Адже дитяча технічна творчість починається зі сприйняття. Я вчу дітей творчості, намагаюсь показати їм у, здавалося б, звичайних речах, щось надзвичайне. Руки вчать голову. Дитина повинна своїми руками зробити якийсь предмет, тоді вона вчиться думати», – розповідає Олексій Павлович.

Цікава деталь: його дружина теж займається повітряними зміями і допомагає чоловікові прищеплювати цю любов дітям.

На думку пана Звірика, робити і запускати в небо повітряних зміїв може кожен – було б бажання. «Я бачу тут, на Миколаївщині, багато очерету. У всьому світі зміїв роблять із бамбукових паличок. Але очерет - це також добрий матеріал для їх виготовлення. Берете газету, пакет, майструєте змія, запускаєте в небо і милуєтесь його польотом», – захопливо розповідає Олексій Павлович.

До речі, одні з його найулюбленіших – космічні змії, зокрема, змій-супутник, якого він виготовив зі своїми вихованцями кілька років тому.

Подібні фестивалі в Україні, каже Звірик, важливі не лише з точки зору розвитку туристичної галузі. Вони  поєднують у собі освіту, культуру і спорт.

Фестиваль дійсно виявився дуже затребуваним. І кілька тисяч глядачів, які приїхали у Трихати, - яскраве тому підтвердження.

«Ми з друзями приїхали на фестиваль з Миколаєва дизель-поїздом. І зовсім не шкодуємо. Тут дуже гарна природа, привітні люди, розваги. А ще ці такі милі звірята, які літають у нас над головами. Дякуємо організаторам, що придумали таке дозвілля», – ділиться своїми враженнями студентка Валентина.

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-