На Чернігівщині відзначать 200-річчя Миколи Костомарова

На Чернігівщині відзначать 200-річчя Миколи Костомарова

Укрінформ
У вівторок, 16 травня, в селі Дідівці Прилуцького району з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження історика та громадського діяча Миколи Костомарова відбудеться свято "Костомарівські гостини".

Про це пише портал "Рідна країна".

"У вівторок, 16 травня, о 12.00 в селі Дідівці Прилуцького району Чернігівської області в Музеї-садибі Миколи Костомарова розпочнеться святкування 200-річчя з дня народження цього визначного історика, етнографа і громадського діяча", - йдеться у повідомленні.

Під час свята відвідувачам проведуть екскурсію будинком та розкажуть про цікаві факти з життя Костомарова. Також у садибі буде організовано концерт за участю місцевих творчих колективів та гостей зі столиці.

Детальну програму відзначення ювілею історика кореспонденту Укрінформу надав департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА. Згідно з нею, в Прилуцькій районній бібліотеці відбудуться "Костомарівські вівторки", а в Дідовецькій загальноосвітній школі - "Костомарівські читання".

У музеї-садибі історика в Дідівцях в рамках "Костомарівських гостин" буде проведено фольклорний фестиваль "Відродження", облаштовано музей просто неба "З бабусиної скрині" та вулицю "Ремесла Прилуччини". До експозиції увійдуть старі речі й предмети, збережені жителями району. У своїх куренях територіальні громади презентують традиційні українські страви. Безкоштовно на святі пригощатимуть козацьким кулішем.

Музей-садибу Костомарова в Дідівцях створювали з 2008 року фонд громадського діяча Миколи Томенка "Рідна країна", благодійний фонд "Європа" народного депутата Валерія Дубіля та чернігівський митець Борис Дєдов. Перша екскурсія музеєм відбулася у червні 2016 року.

Видатний історик, письменник, етнограф, громадський діяч Микола Костомаров народився у сім’ї дворянина та колишньої кріпачки 4 (16) травня 1817 року. Він першим з науковців ввів елемент народу в історію, був одним з організаторів Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали, зокрема, Тарас Шевченко і Пантелеймон Куліш. Разом з ними його й заарештували. Після відбуття покарання Костомаров викладав у Петербурзькому університеті і писав твори, які не вписувалися в російську імперську історичну науку. Ім’я Костомарова на тривалий час було забуте.

У Дідівцях на Чернігівщині історик вінчався зі своєю обраницею Аліною Крагельською, весілля з якою через арешт і подальше заслання вченого відклалося на довгі 28 років. Там же він прожив і останні 10 років свого життя. Помер 19 квітня 1885 року в Петербурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-