Подорожі: Чорногорія – рай для туриста?

Подорожі: Чорногорія – рай для туриста?

Фото
Укрінформ
Куди сходити, що подивитися, кращі маршрути і практичні поради для тих, хто зібрався в Чорногорію.

Після подорожі Албанією кореспондент Укрінформу вирушив до її сусідки – Чорногорії, в одне з найпопулярніших місць відпочинку влітку серед українців. Чим же приваблює «Чорна Гора» натовп туристів з року в рік і яи не «потоптали» вони її культуру за весь цей час...? Відповіді на ці та інші питання знайшов наш кореспондент.

Топові маршрути – обов'язкові для відвідування

Щоб краще познайомитися з красою і визначними пам'ятками Чорногорії, розділіть свою подорож на дві частини, а точніше на два регіони – Північний Захід і Південний Захід. Це як два різних полюси: на півночі вас зустріне дощ і холод, а на півдні – спека і сонце. В один і той же день у цій крихітній країні – абсолютно різна погода і температура. Поки в Будві люди роздягаються на пляжах від 35-ти градусної спеки, в Жабляку – всі ходять у теплих кофтинках і куртках, рятуючись від 15-ти градусного холоду. Та й природа, спосіб життя, сам настрій – кардинально інші.

Північний Захід: 50% Скандинавія/50% Карпати

Почати знайомство з місцевістю варто з Національного парку Чорногорії Дурмітор, який занесений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут же розташований найбільший і найглибший каньйон у Європі – Тара, висота якого сягає 1300 метрів, а протяжність – 82 кілометри. Велика кількість скелястих гір, глибокі ущелини, водоспади, стрімкі вади серед неймовірно красивої природи. Популярним є перекинутий через каньйон міст Джурджевича, оточений пишною зеленню.

Сосни, свіже повітря, тиша і спокій... Чудове місце для прогулянки.

Візьміть обов'язково з собою карту, хоч і заблукати тут складно, оскільки всюди прокладені туристичні стежки, але все ж парк займає величезну територію. До того ж, картка направить вас на всі визначні пам'ятки. Її можна придбати в будь-якому туристичному інфоцентрі, які знаходяться практично на кожному кроці, за 5 євро. Але я раджу просто завантажити офлайнову карту MAPS.ME і забути, що таке «топографічний кретинізм» узагалі. До речі в інфоцентрі можна замовити екскурсію, організувати похід або взяти на прокат усі необхідні приналежності або велосипед і багато іншого. Правда, ціни - кусючі.

Реліктові ліси і льодовикове озеро та інші природні скарби ви знайдете неподалік від Дурмітора в Національному парку Біоградська гора. І в сусідній парк Плужине, теж по можливості зайдіть....

Головне, одягайтеся тепліше, правильно розраховуйте час, його тут потрібно багато. І не забувайте, що водоспади діють тільки навесні. Будьте готові до того, що вже з липня цей регіон охоплює туман і смог, тому краще уточніть в інфоцентрі, в який час вам краще вирушити у похід і що подивитися за тієї чи іншої погоди. Така інформація обійдеться вам безкоштовно.

Зупинку краще всього зробити в Жабляку, так вам буде зручніше добиратися до місцевих пам'яток, і тут же розташовані потрібні вам інфоцентри, на офлайновій карті їх теж легко знайти. Взагалі даний регіон своєю природою і архітектурою нагадує Скандинавію або наші рідні Карпати. Незважаючи на холод і дощ, що мене тут чекали, я отримала естетичне задоволення та заряд здоров'я на рік уперед.

Південний Захід: Стародавні міста і таємничі печери

На жаль, на до південно-західного регіону так і не вдалося заскочити. Але місцеві, персонал хостелів, в яких я зупинялася, і їх відвідувачі, які встигли там побувати, рекомендували саме ці місця.

Котор – найстаріше місто Чорногорії. Тут збереглося найбільше пам'яток архітектури: собори романської і готичної архітектури, а саме Кафедральний собор Святого Тріпуна, церкви Святого Луки, Святої Анни, Святої Марії і багато інших, кріпосні стіни й могутні башти, старовинні маєтки і князівські палаци Драго, Бізанті, Піма, Грубонія, Гергуріна зі збереженою обстановкою. Неподалік від міста Котор, знаходиться один із символів країни — гора Ловчен і однойменний з нею національний парк. Найкрасивішою затокою в країні вважається саме которська - Бока-Которська.

Херцег-Нові теж вважається одним з найстаріших міст країни. Але це також місце, де зберігаються красиві печери.

Херцег-Нові називають ботанічним садом Чорногорії. Тут знаходиться величезна кількість різних рослин, фруктів і квітів. Кажуть, прямо в центрі міста ростуть банани, кактуси заввишки з триповерховий будинок, безліч пальм, квітів і екзотичних рослин. А в його власному Ботанічному саду регулярно проходять свята квітів, найвідоміший з них - Фестиваль мімози в грудні.

Через горбистий рельєф у Херцег-Нові багато крутих стежок і сходів, тому його називають «містом тисячі сходинок».

Найвідоміші пам'ятки міста — морська фортеця (Forte Mare), побудована боснійським королем Твртко I у 1382, Годинна башта, побудована австрійцями в XIX столітті, Кривава вежа (тур. Канлі-Кула), побудована під час турецької окупації, і православна церква Михайла Архангела на площі Белавіста, витримана в дусі еклектики.

Пляжів в місті не так багато, і вони не найкращі в Чорногорії, досить часто це просто бетонні плити. Тому більшість туристів воліють добиратися до варіантів кращих - одним з найбільш популярних пляжів в околицях вважається Жаніца, колишній приватний пляж президента Югославії, з чистою водою і красивим оливковим гаєм. Також неподалік Херцег Нові варто подивитися Блакитну печеру, острів Мамула та Ігало — всесвітньо відому здравницю Чорногорії.

Блакитна печера – природна пам'ятка Чорногорії. По своїй суті це вимитий хвилями невеликий грот, у якого є два входи. Розташована печера недалеко від пляжу Жаніце, дістатися туди можна тільки на катері, і за часом це займає не більше 10-15 хвилин. Крім відвідування печери туристам пропонується оглянути Бока-Которське узбережжя.

Усі переваги відвідування Блакитної печери можна оцінити до обіду, поки сонце знаходиться в зеніті. Саме завдяки заломленню сонячного світла від застиглих печерних утворень у води з'являється те саме чаруюче блакитне світіння.

У регіоні непогані умови для дайвінгу, в тому числі кілька шкіл, у яких навчають правилам занурення і плавання під водою. Метою занурення є, в основному, кілька затонулих недалеко від берега відомих кораблів.

Південь: Будва і Бар – найбільш популярні напрямки для відпочинку та найбільше розчарування

Будва

Скільки ж я чула про це місто! Саме фотографії Будви розпалили бажання поїхати в Чорногорію. Це місто є найдорожчим в країні і найпопулярнішим серед туристів. Але по приїзду мене чекали одні розчарування...

Ті красиві фотографії, що ми звикли бачити в соцмережах і знаходити в пошуковику, залишаються знімками. Тієї краси – лише маленький клаптик Будви, під назвою «Старий град» або «Старе місто», який можна обійти вздовж і впоперек за 10 хвилин. Усе інше – «архітектурна какофонія» серед прекрасних гір. Будва псує весь вигляд. Все забито позбавленими смаку готелями, вид пляжів псують різнобарвні й так само позбавлені смаку парасольки. Дорогуща Будва нагадала, вибачте, жлобський совдеп. Натовпи туристів снуются туди-сюди, а на кожному кроці чутно російську мову. Тут навіть 90% усіх вивісок переведена на російську.

Так, тут безліч п'ятизіркових готелів, так, тут десятки видів смачного морозива на кожному кроці, так, тут велика кількість ресторанів на будь-який смак, так, туристам тут пропонують різні водні спортивні розваги, так, вода найчистіша, але навіщо це все, якщо перебування тут тебе просто дратує? Занадто галасно і тісно. Знайти безлюдний і віддалений пляж по близькості – просто неможливо. Найкрасивіший, до речі, тут «Могрен», легко знайти на карті.

І не думайте брати таксі! 30 євро за 1 км – це занадто. Та й все тут дійсно дорого.

Але як би мені не подобалася Будва, все-таки я знайшла те місце, яке врятувало мій відпочинок. Ця інформація буде корисна виключно для молоді.

Так вже збіглися зірки, що на День Незалежності України я потрапила в одне чудове місце під назвою High Hostel. Все, що я знала: з території хостелу відкривається чудовий вид на панораму міста, а ліжко коштує 15 євро. По прибуттю з'ясувалося: власник – росіянин, а весь персонал – українці.

Того вечора ми всі стали українцями, всі відвідувачі – британці, хорвати, угорці, росіяни та інші – стали нашими побратимами. Ми співали українські пісні та їли вареники, веселилися, спілкувалися і отримували задоволення від компанії.

На території хостелу можна розпалити вогнище, є свій лаундж під відкритим небом. Дуже стильний інтер'єр, є кухня. Вечорами тут часто співають пісні під гітару або збирається загальна компанія для походу в клуб. Це була віддушина після всіх розчарувань і невиправданих очікувань.

Бар

Красива набережна з затишними стильними кафешками, пальми і здалеку таке чисте море... і на цьому, мабуть, все. Варто тільки дійти до пляжу... Вода каламутна і брудна, навколо плавають бички і фантики, усюди та ж російська мова, на вузенькому пляжі не проштовхнутися, з боку нагадало шпротів чи тюльку в незвично довгій банці. Дно таке ж кам'янисте, та ще і скелясте. Кому-кому, а дітям точно не рекомендую там плавати. І це на кращому ж пляжі Бару, під назвою «Королівський».

Бар дешевший, ніж Будва. Вважається одним з найпопулярніших міст-курортів серед туристів. І, зокрема, серед українців. Навіть у супермаркетах стоять окремі стелажі з цукерками українського виробництва, думаю, якої фірми, ви й самі здогадуєтеся... Але я досі не розумію, за що туроператори деруть 12 000 гривень за тиждень відпочинку в Барі і чому там все ще багато туристів...

Бар – це те місто, в якому не так багато готелів і хостелів, як закладів, іменованих себе Appartamenti. Тобто ніяких зіркових категорій і хостелів, одні апартаменти – кімнатки зі спальним ліжком, окремим душем і туалетом, холодильник, шафа і т. д. І з інтер'єром і стандартами тут ніхто не переймається. Хостел тут один на все місто.

Саме місто – пустельне і нудне.

Просто факти

Транспортна система продумана добре, з будь-якого «туристичного» міста можна дістатися в будь-яке інше «туристичне». Оскільки країна переповнена горами, дорога займає багато часу.

Місцева валюта – євро.

Столиця-Подгоріца – нудна, хоч і вночі ніколи не спить. Усе найцікавіше за її межами. До речі в столиці ціни набагато нижчі, ніж на курортах, тому влаштувати шопінг краще тут.

Порадувала Чорногорія своєю чистотою на вулицях.

«Дрібниця, а приємно»: у супермаркетах вам не доведеться платити за пакет, як у нас. Більш того, часто біля каси стоїть спеціальна людина, яка складе для вас усі продукти.

Майже всі пляжі в Чорногорії – кам'янисті. Ступати боляче, сидіти теж боляче, а лежаки – 5 євро.

Найдешевша «ночівля» у Чорногорії обійдеться в 15 євро, безкоштовні варіанти вам уже відомі. Правда, достукатися до когось в літній сезон – дуже складно. Мені так і не вдалося.

Одним з найбільш красивих місць тут так само вважається Національний парк «Скадарське озеро», яке розташоване на Сході країни, поряд з кордоном Албанії, і де знаходиться найбільше озеро на Балканах. Трохи "східніше" - Національний парк «Проклєтьє».

Чорногорія – улюблене місце туристів, причому настільки, що, по-моєму, країна перетворилася на суцільний курорт, де місцеві – звичайний персонал. Тут складно знайти щось традиційне, складається враження, що місцева культура взагалі відсутня. Навіть складно зрозуміти, які вони – чорногорці. У звичайному ресторані офіціанти не можуть знайти відповідь на просте питання – «Що Ви можете порадити з вашої традиційної кухні?». Шуткуючи, з боязкою посмішкою і почуттям «незручного моменту», відповідають: «Ну, у нас немає нічого такого. Овочевий салат, приготований черногорцем, Вас влаштує?». Це було дивно. Довелося замовити асорті місцевих сирів і червоне вино, цього в Чорногорії вдосталь. Зате тут повним-повно ресторанів з італійською кухнею. Загалом, кухня Чорногорії – балканська, з італійськими і турецькими нотками.

Здавалося б, ніби все тут створено для туриста: навколо суцільні гори, бірюзова вода, розвинена інфраструктура: магазини, парки, аквапарки та інше, а от не затишно і все... У будь-якому випадку, кожному своє.

А як вам Чорногорія?

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-