Відпочинок в Одесі став дорожче Туреччини

Відпочинок в Одесі став дорожче Туреччини

Укрінформ
Відпочинок в Україні цього літа зріс в ціні на 30% у порівнянні з сезоном-2015 і став дорожче, ніж у Туреччині.

Про це повідомляє видання "Вісті".

Відпочинок в Україні цього літа зріс у ціні на 30% у порівнянні з сезоном 2015 року. Причому тиждень відпустки в Одесі в хорошому готелі з харчуванням у липні обійдеться дорожче, ніж аналогічний відпочинок в Туреччині. Експерти кажуть: ціни злетіли з-за дорогою комуналки і прагнення власників комплексів заробити.

За підрахунками «Вістей» відпочинок для однієї людини в «Аркадії» (Одеса) на початку липня обійдеться в 1813 грн на добу (приблизно $70). До суми входить: проживання в стандартному номері — 1129 грн з людини за добу, харчування — сніданок (сендвіч, м'ясне асорті і кави), обід (салат, суп, друге з гарніром, сік, кава, 40 г коньяку) і вечеря (салат, основна страва, коньяк, каву і сік), які обійдуться в 684 грн з людини. Загальна: тиждень такого відпочинку — 12 700 грн на людину. Путівку на стільки ж днів у Туреччину з тризірковим готелем можна купити за 10-12 тис. грн.

Інший приклад. Відпочинок у готелі «Немо» (Одеса) в липні у стандартному двомісному номері з видом на море зі сніданком буде коштувати 4900 грн на добу. За тиждень доведеться заплатити приблизно 35 тис. грн. Путівку в Туреччину в п'ятизірковий готель з басейном можна відшукати за 29-32 тис. грн.

Менеджери українських готелів пояснюють подорожчання дорогою комуналкою. Звичайно, можна знайти і більш бюджетні готелі, яких немає в Туреччині. Але й там ціни кусаються. До того ж власники, щоб не продешевити, йдуть на хитрощі.

Ціни на одеських базах відпочинку, порівняно з минулим роком зросли: вартість житла в готелях там стартує з 600 до 2000 грн на добу (у минулому році — 450-900 грн) залежно від класу номера і віддаленості від моря.

«Номер у нас коштує 650 грн, без харчування. А комунальні послуги значно подорожчали, ви ж знаєте. Тому ми встановили в кожен номер окремі лічильники. За світло, яке витратите під час відпочинку, доплатіть ще. Єдине, що можу порадити: бронюйте заздалегідь, тоді буде дешевше», — пояснили «Вістям» у готелі Wood Village (Одеса).

У Затоці ціни на двомісний номер економ-класу в пік сезону: стандарт — 500-550 грн, напівлюкс — від 650 грн. «У нас вже зараз активно бронюють номери. Ціни зросли відносно минулого року через тарифи на електрику, комунальні витрати, податки, але ми стимулюємо наших клієнтів: робимо знижки тим, хто бронює зараз», — розповіли нам у пансіонаті «Сказка».

У Коблево номери в готелях стоять: двомісний стандарт з кондиціонером — від 840 грн, напівлюкс — від 1000 грн на добу. «Ціни актуальні, поки піднімати не плануємо», — підтвердили нам у місцевому готелі «Парадіз».

У Скадовську (Херсонська область) за двомісний номер у готелі в центрі міста просять 900 грн в добу. «У нас з минулого року ціна підвищилась на 130 грн — подорожчали комуналка і газ. Підвищувати ціни поки не будемо — сподіваємося, що і так викрутимося», — розповіли нам в готелі «Адмірал».

У Бердянську в цьому році ціни теж зросли: якщо у 2015 році можна було знайти житло біля моря за 150-200 грн, то зараз — мінімум 400-450 грн за номер на добу. «У нас ремонт та переоцінка. До літа номер можемо здати за 450 грн, на середину липня — до кінця сезону буде ще дорожче приблизно на 100 грн, а може, й більше. Місця є, але вже бронюють повним ходом», — запевнили нас у готелі «Діоніс».

У Карпатах літні ціни ще підраховують. «Зараз покращений номер на сім'ю коштує 1650 грн з чотирма сніданками. На території — басейн, дитячий майданчик, спа-салон. До літа буде дорожче: наскільки — поки не можемо сказати. Можете зараз забронювати, а після травневих свят вже дізнаватися», — сказали «Вістям» у готелі «Вежа Ведмежа» на Львівщині.

Експерти кажуть, що у середньому готелі та бази відпочинку підвищують ціни на 20-30% у порівнянні з минулим роком. Ті готелі, в яких немає зірок, також піднімають ціни, але не набагато —10–20%, оскільки бояться залишитися без клієнтів. Хоча, як стверджують туроператори, такого не станеться — більшість українців планують відпочивати в країні.

Керівник Асоціації малих готелів та апартаментів Дмитро Заруба вважає, що власники туркомплексів просто хочуть заробити. «Комуналка комуналкою, але це не головний фактор. Власники готелів в Одесі, Херсонській та Миколаївській областях розуміють, що сезон літнього відпочинку у нас короткий, а ніяких спа-центрів там ще немає, які могли б продовжити сезон, екскурсійних пам'яток теж. Тільки море. У Карпатах є, але все одно там літній сезон короткий. Ось і намагаються вичавити з клієнта по максимуму», — говорить Заруба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-