На «Ужгородській палачінті» цьогоріч з’їли 12 тисяч млинців

На «Ужгородській палачінті» цьогоріч з’їли 12 тисяч млинців

Репортаж
Укрінформ
На вихідних в Ужгороді всьоме відбувся фестиваль «Ужгородська палачінта». На цьогорічний ужгородський фест прийшло неочікувано багато людей і з'їдено багато млинців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Уперше за історію свято перенесли із запланованої дати – зазвичай, фест проходив до Дня святого Валентина. Тоді зашкодила негода: на Закарпатті останнім часом сильно дощило.

Пригощали смачними млинцями («палачінта» з угорської – млинець) ужгородців та гостей міста у Боздоському парку. Тут можна було скуштувати палачінти з різними начинками: з малиною, абрикосами, вишнями, яблучним повидлом, м’ясом, домашнім сиром та згущеним молоком. На сторінці фесту в мережі Фесйбук навіть створили опитування, щоб визначити, які ж палачінти найбільше людям до смаку.

На першому місці виявилися млинці з повидлом, на другому за частотою вживання – з м’ясом, а на третьому – зі згущенкою. А от палачінти з ікрою ужгородці розлюбили. По-перше, дорого, по-друге, це варіант бойкоту російських товарів, жартують організатори фесту.

Готували млинці на фесті близько 20 колективів кухарів – місцевих та з сусіднього Львова. А скуштувати млинці на фесті можна було за 15-30 грн, запити їх смачним закарпатським вином чи глінтвейном (келишок – від 15 грн), або чаєм та какао.

Традиційно для закарпатських фестів свою продукцію привезли виробники меду та сирів. Не обійшлося і без м’ясних страв: шашлику, запеченої рульки, які подавали з картоплею по-закарпатськи і смаженим салом.

Також на фесті можна було потішитися, придбавши чудові подарунки на згадку від майстрів хенд-мейду.

Організатори продумали, щоби свято було не тільки для шлунка, а й для душі. Тому розваг на фестивалі вистачало. Наприклад, улюблений конкурс «стовп»: учасники залазили на височезний дерев’яний бовван та зривали подарунки. Це були й продуктові набори, й млинці, й пляшка вина чи горілки, або вечеря на двох у ресторані чи день у готелі на одному із закарпатських курортів.

Закінчувався кожен з днів фесту фаєр-шоу від театрів вогню. А в останній день «Палачінти» під завершення свята спалили Мару як символ зими та злих сил.

«Ужгородська палачінта», як і жоден фест на Закарпатті, не обійшлася без благодійної складової. На території фесту була присутня локація волонтерів із «Руху підтримки закарпатських військових». Вони теж продавали млинці, варили глінтвейн, а також організували безпрограшну лотерею, щоб до руху допомоги українським військовим на Сході долучився кожен учасник. Загалом волонтери назбирали на «Палачінті-2016» понад 20 тисяч гривень.

За приблизними підрахунками організаторів, участь у цьогорічному фесті взяло понад 5 тисяч ужгородців та гостей міста. Разом вони з’їли близько 12 тисяч палачінт. Пробували також встановити рекорд: випекли млинець 1,5 м в діаметрі. Незважаючи на те, що він порвався, гості фесту з’їли його з великим апетитом.

Цікаво, що в ужгородського фесту цього року з’явилися послідовники. Уже наступними вихідними в сусідньому Мукачеві проходитиме «Варишська палачінта», де теж випікатимуть смачні млинці та частуватимуть ними гостей.

Тетяна Когутич, УЖГОРОД.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-