Китай цьогоріч планує здійснити рекордні сотню космічних запусків

Китай цьогоріч планує здійснити рекордні сотню космічних запусків

Укрінформ
Китай цього року планує розпочати експлуатацію першого космодрому для комерційних космічних апаратів та здійснити рекордні для країни 100 космічних запусків.

Про це повідомляє CGTN, передає Укрінформ.

Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація CASC, провідний розробник і виробник ракет у країні, планує цьогоріч здійснити близько 70 космічних запусків та відправити в космос понад 290 апаратів.

Зокрема, заплановано виконати перші польоти нової ракети-носія Long March-12, дві пілотовані місії запуску й повернення китайських астронавтів на орбітальну станцію «Тяньгун» (Tiangong) та дві місії з доставки вантажів для цих екіпажів.

Ракета Long March-12 має двоступеневу конфігурацію, діаметр 3,8 метра і приводиться в рух шістьма двигунами на рідкому кисні. Вона розрахована на виведення на навколоземну орбіту до 10 тонн корисних вантажів.

Запуск цієї ракети буде здійснено з першого в країні космодрому для комерційних космічних апаратів, будівництво якого зараз завершується в місті Веньчан південно острівної провінції Хайнань.

У першій половині цього року Китай, у рамках своєї Місячної програми, збирається запустити супутник-ретранслятор для зв’язку між зворотним боком Місяця та Землею «Цюецяо-2» (Queqiao-2) і місячний зонд «Чан’е-6» (Chang'e-6) для збору зразків на невидимому з планети боці її природного супутника.

Цей зонд, на якому будуть встановлені наукові прилади з Франції, Італії, Швеції та Європейського космічного агентства, за даними китайських розробників, стане першим таким апаратом в історії людства.

До списку завдань CASC входять виведення на навколоземну орбіту спільно розроблених Китаєм і Францією супутників для контролю солоності океану, для електромагнітного моніторингу та астрономічного зонда.

Цього року CASC планує продовжувати розробку понад 200 космічних апаратів, включаючи навколоземний пілотований космічний корабель нового покоління, наступний місячний зонд «Чан’е-7» (Chang'e-7), зонд «Тяньвень-2» (Tianwen-2) для взяття проб із астероїдів та геостаціонарний мікрохвильовий супутник-зонд.

Минулого року Китай здійснив 67 космічних запусків, посівши друге місце у світі після Сполучених Штатів, і запустив у космос рекордну кількість космічних апаратів – 221.

Читайте також: Китай запустив у космос експериментальний комунікаційний супутник

Як повідомляв Укрінформ, компанія SpaceX здійснила запуск нової партії з 24 інтернет-супутників Starlink.

Фото: CFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-