Японія з другої спроби запустила в космос нову важку ракету-носій H3

Японія з другої спроби запустила в космос нову важку ракету-носій H3

Відео
Укрінформ
Японія вранці з другої спроби успішно запустила в космос свою нову важку ракету-носій H3, яка вивела на навколоземну орбіту повнорозмірний макет супутника та два діючі мікросупутники.

Про це з посиланням на Японське агентство аерокосмічних досліджень JAXA повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Ракета з космічними апаратами на борту стартувала з космічного центру Танеґасіма на південно-східному узбережжі однойменного острова в префектурі Кагосіма близько 9:22 ранку за місцевим часом (2:22 за київським).

Цей запуск був запланований на четвер, але незадовго до старту його відклали через несприятливий прогноз погоди.

Нова ракета-носій H3 має замінити нинішню основну японську ракету H2A і зможе використовуватись для доставки вантажів до Міжнародної космічної станції та майбутнього орбітального форпосту Gateway на орбіті Місяця, створення якого заплановане в рамках космічної програми з розвитку пілотованих космічних польотів під керівництвом США «Артеміда» (Artemis).

В ході нинішнього запуску JAXA планувало підтвердити здатність ракети контролювати своє позиціонування та розгортати супутники на визначених орбітах.

Повідомляється, що макет супутника відповідає вазі й розмірам об’єкта, встановленого на першій ракеті H3, яку намагалися запустити в березні минулого року. Тоді за кілька хвилин після старту через відмову двигуна другого ступеня ракету ліквідували, запустивши протокол самознищення.

Ракета №2, яка стартувала в суботу, має вдосконалену систему запалювання і в JAXA уже підтвердили, що двигун другого ступеня, як і було заплановано, через п’ять хвилин після старту увімкнувся й відпрацював належним чином.

Читайте також: SpaceX вивела на орбіту нову партію супутників Starlink

Агентство також підтвердило, що ракета успішно вивела один із мікросупутників на заплановану навколоземну орбіту. Дані стосовно розгортання другого мікросупутника та макета великого космічного апарата перевіряються.

Ракета Н3 – це двоступінчаста ракета на рідкому паливі, здатна нести вантаж у 1,3 рази більше, ніж нинішня Н2А, із удвічі меншими витратами на її запуск. Розробка Н3 тривала дев’ять років тому і коштувала JAXA та Mitsubishi Heavy Industries близько $1,5 мільярда.

Очікується, що H3 дасть Японії безперервний доступ до космосу і дозволить закріпитися в швидко зростаючому конкурентному бізнесі із запуску супутників.

Як повідомляв Укрінформ, компанія SpaceX у п’ятницю здійснила запуск нової партії з 22 інтернет-супутників Starlink.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-