Вчені вперше виявили воду на поверхні астероїдів

Вчені вперше виявили воду на поверхні астероїдів

Укрінформ
Нещодавнє дослідження з використанням даних інфрачервоного телескопа SOFIA виявило воду на астероїдах Ірида і Массалія.

Про це повідомляє Science alert, передає Укрінформ.

Раніше SOFIA за допомогою своєї інфрачервоної камери для виявлення слабких об'єктів FORCAST виявила на поверхні Місяця молекули води в еквіваленті приблизно 350 мл води в кубічному метрі ґрунту.

Провідний автор статті, доктор Анісія Арредондо з Південно-Західного науково-дослідного інституту підтвердила, що, виходячи з інтенсивності спектральних ліній, об'єм і поширеність води на астероїдах узгоджується з тим, що було виявлено на Місяці. Тут вода також була зв'язана з мінералами, або поглинута силікатами.

Читайте також: Perseverence провів уже 1000 марсіанських днів на Червоній планеті

Вчені припускають, що на орбіті Сонця обертається понад 1 мільйон астероїдів, і вважалося, що будь-яка вода, яка на них є, вже давно мала б випаруватися. Ірида має 199 км в діаметрі, що робить його більшим за 99% інших астероїдів. Він обертається навколо Сонця в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером на середній відстані 2,39 астрономічних одиниць, здійснюючи один оберт за 3,7 року. Діаметр Масалії становить 135 км, а орбіта схожа на орбіту Іриди.

Астероїди в Сонячній системі дещо відрізняються за складом і структурою. Ближче до Сонця переважають силікатні астероїди, позбавлені льоду, а далі - крижані астероїди.

Читайте також: Китай збудує перший у світі спектроскопічний телескоп для виявлення екзопланет

Вчені зазначають, що вивчення розподілу астероїдів допомагає зрозуміти склад і переміщення елементів у сонячній системі до того, як сформувалися планети й астероїди.

Як повідомляв Укрінформ, стратосферна обсерваторія інфрачервоної астрономії (SOFIA) NASA вперше в історії підтвердила виявлення води на освітленій Сонцем стороні Місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-