Китайські вчені розробили зонд для моніторингу рівня кисню в мозку

Китайські вчені розробили зонд для моніторингу рівня кисню в мозку

Фото
Укрінформ
Китайські вчені розробили мініатюрний імплантований зонд, здатний цілодобово відстежувати рівень кисню в глибоких відділах мозку, який можна буде застосовувати для своєчасного виявлення захворювань людського мозку.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Пристрій розробили науковці пекінського Університету Цінхуа у співпраці з іншими китайськими дослідницькими установами, зокрема, столичними Медичним університетом та Технологічним інститутом.

Ідеться про бездротовий зонд, що імплантується в мозок, діаметром близько 300 мікрон, який складається зі світловипромінюючого діода та фотодетектора, покритого фосфоресцентною плівкою, дуже чутливою до молекул кисню в оточуючому середовищі.

Принцип роботи пристрою полягає в випромінюванні фосфоресцентного світла, яскравість якого зменшуватиметься зі збільшенням парціального тиску кисню, що є ключовим індикатором його рівня в мозку. І навпаки, коли в тканинах мозку виникає гіпоксія, киснева недостатність, зонд випромінюватиме дуже яскраве світло.

За даними розробників, пристрій практично миттєво реагує на зміну рівня кисню в мозку – час його відгуку становить менше однієї секунди.

Читайте також: Сифіліс виник на 10 тисяч років раніше, ніж вважалося

Повідомляється, що зонд успішно пройшов випробування на мишах і підтвердив свою ефективність у ході постійного моніторингу парціального тиску кисню у глибоких відділах мозку гризунів, зумівши зафіксувати стан їх церебральної гіпоксії в різних сценаріях, включаючи гостру ішемію.

Розробники очікують, що в майбутньому з допомогою цього пристрою можна буде моніторити стан пацієнтів із епілепсією, пухлинами головного мозку, ризиками інсультів та внутрішньочерепними травмами і своєчасно надавати медичну допомогу для запобігання важким наслідкам для їх здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах результати дослідження показали, що печінку можна трансплантувати пацієнтові не лише протягом шести-десяти годин після її взяття від донора. Тож тепер трансплантацію не обов’язково проводити терміново, у медиків є значно більше часу на складну операцію.

Фото: en.people.cn

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-