У Нідерландах знайшли спосіб, як довше зберігати донорську печінку

У Нідерландах знайшли спосіб, як довше зберігати донорську печінку

Укрінформ
У Нідерландах результати дослідження показали, що печінку можна трансплантувати пацієнтові не лише протягом шести-десяти годин після її взяття від донора. Тож тепер трансплантацію не обов'язково проводити терміново, у медиків є значно більше часу на складну операцію.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Донорську печінку можна зберігати у спеціальному апараті довше, ніж очікувалося, без шкоди для безпеки пацієнта, який отримує печінку. Це означає, що медики мають більше часу для проведення трансплантації, згідно з дослідженням Університетського медичного центру Гронінгена (UMCG). Результати опубліковано у науковому журналі The Lancet”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що раніше трансплантацію печінки потрібно було проводити протягом шести-десяти годин, адже печінка поза людським тілом може “прожити” лише близько 12 годин. Тепер виявляється, що це можна зробити за 20 годин за допомогою апарата, який довше зберігає донорський орган завдяки обробці рідиною, багатою на кисень.

“В результаті тепер трансплантацію печінки більше не потрібно проводити терміново, наприклад, посеред ночі, і це має багато переваг”, - каже професор хірургії та керівник програми трансплантації печінки в UMCG Вінсент де Мейєр.

“Усунувши проблему щодо браку часу, більше не доведеться виконувати цю операцію посеред ночі, а можна зробити це вранці зі свіжою, повною сил командою”, - зазначив він.

Оскільки вранці медична команда у найкращій фізичній формі, операції з пересадки також виявилися на дві години коротшими, ніж ті ж самі операції, що виконувалися терміново вночі.

Університетський медичний центр Гронінгена (UMCG) стверджує, що є першою лікарнею у світі, яка використовує апарат для перфузії щодо донорської печінки, і, таким чином, має більше годин, протягом яких має бути проведена трансплантація печінки. Тоді як раніше через неможливість зберігати орган довше майже три чверті трансплантацій печінки зазвичай проводилися увечері та вночі.

Зазначається, що рік тому UMCG розпочав свій тест: трансплантацію було відкладено до наступного ранку, а до цього часу печінку було під'єднано до апарату. З 83 трансплантацій печінки минулого року 79 було зроблено протягом дня. “Переломний момент у нашій області”, - каже професор хірургії та керівник програми трансплантації печінки в UMCG Вінсент де Мейєр.

Читайте також: За рік в Україні провели 585 трансплантацій - МОЗ

Зберігання донорської печінки протягом більш тривалого часу не призводить до зниження її якості і є настільки ж безпечним для пацієнтів, повідомляє UMCG. Протягом 30 днів після операцій ускладнень, пов'язаних із тривалішим терміном зберігання органу, виявлено не було. Через рік усі пацієнти були живі та мали добре функціонуючу донорську печінку.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові за 2023 рік провели рекордну кількість трансплантацій і пересадили 128 донорських органів.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-