Зонд NASA спробує «доторкнутися» до Сонця у 2024 році

Зонд NASA спробує «доторкнутися» до Сонця у 2024 році

Укрінформ
Місія NASA Parker Solar Probe через рік, 24 грудня, промчить повз Сонце лише за 6,1 мільйона кілометрів від його «поверхні», що стане найближчим за всю історію підльотом до зірки.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Зазначається, що сонячний зонд пролетить повз Сонце на приголомшливій швидкості 195 км/с. Запущений у 2018 році, Parker покликаний здійснювати повторні й дедалі ближчі проходи повз Сонце. Маневр, запланований на кінець наступного року, дасть змогу зонду подолати відстань лише в 4% відстані Сонце-Земля (149 мільйонів км).

У перигелії, найближчій до Сонця точці орбіти, температура в передній частині космічного корабля, ймовірно, сягне 1400°C. Стратегія місії полягає в тому, щоб швидко увійти і швидко піти, виконуючи вимірювання сонячного середовища за допомогою набору інструментів, розгорнутих через товстий тепловий екран.

Дослідники сподіваються, що за допомогою зонду вони отримають нові знання про деякі ключові сонячні процеси. Головним із них є більш чітке пояснення роботи корони Сонця - зовнішньої атмосфери зірки. Температура Сонця в його фотосфері, на поверхні, становить приблизно 6000°C, але всередині корони вона може досягати приголомшливих мільйонів градусів і більше.

Також в межах корони потік заряджених частинок, що виходить назовні - електронів, протонів і важких іонів - раптово прискорюється до надзвукового "вітру", що рухається зі швидкістю 400 км/с. Вчені досі не можуть повністю пояснити це. Однак це має вирішальне значення для поліпшення прогнозів поведінки Сонця і явища «космічної погоди». Останнє належить до потужних викидів частинок і магнітних полів Сонця, які можуть погіршити зв'язок на Землі і навіть вивести з ладу електромережі. Радіація також становить небезпеку для здоров'я астронавтів.

«По суті, ми майже приземляємося на зірку», — сказав науковий співробітник проєкту Parker доктор Нур Рауафі.

Читайте також: Зонд NASA максимально наблизиться до супутника Юпітера

«Це буде монументальним досягненням для всього людства. Це еквівалентно висадці на Місяць у 1969 році», — сказав виданню науковець з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Гопкінса.

Як зазначається, у п'ятницю Parker здійснив один зі своїх близьких підходів до Сонця. На 2024 рік заплановано ще три, перш ніж він зробить оберт навколо Венери 6 листопада, щоб змінити свою орбіту і зробити 24 грудня історичною подією.

Як повідомляв Укрінформ, зонд ESA/NASA Solar Orbiter, космічний апарат для дослідження Сонця, виявив дуже швидкі й сильні викиди струменів матерії у верхньому шарі атмосфери Сонця.

Фото: NASA-JHU-APL/NSO/NSF/AURA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-