Польща збільшує виробництво боєприпасів для потреб ЗСУ

Польща збільшує виробництво боєприпасів для потреб ЗСУ

Укрінформ
Польські державні та приватні підприємства оборонно-промислового комплексу збільшать виробництво боєприпасів, які потраплять як до польської армії, так і для ЗСУ.

Про це під час спільної пресконференції із єврокомісаром з внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном та міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком на підприємстві Dezamet S.A. у Новій Дембі Підкарпатського воєводства (межує з Україною – ред.), де вироблятимуться боєприпаси для України, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Найближчими днями Рада міністрів ухвалить спеціальну довгострокову програму, яка підтримуватиме виробництво боєприпасів у різних частинах нашої країни. Ми хочемо, щоб приватні та державні компанії виробляли боєприпаси. Сьогодні ми знаємо, що цих боєприпасів не вистачає у всій Європі, і я можу сказати, що не є таємницею, що їх не вистачає в усьому НАТО”, - заявив Моравецький.

Читайте також: Польща хоче збільшити європейський фонд із фінансування зброї для України

Він нагадав, що Польща приєдналася до програми ЄС щодо спільної закупівлі боєприпасів для української армії. Завдяки цьому Польща посилюватиме свої потужності щодо виробництва боєприпасів у польських закладах ОПК.

Моравецький зауважив, що найбільшою потребою української армії на сьогодні є боєприпаси.

“Тому, як ми домовилися на останній Європейській Раді, ми постачатимемо ці боєприпаси, при цьому фінансування здійснюватиметься з бюджету ЄС”, - наголосив Моравецький.

Він додав, що ціллю номер один буде збільшення запасів боєприпасів.

“По-друге, ми хочемо, щоб наші заводи з виробництва боєприпасів – Dezamet, а також інші заводи, які ми створимо або збільшимо їхні виробничі потужності, могли виробляти боєприпаси в тому обсязі, які потребує Польща”, - наголосив польський прем’єр.

Читайте також: Україні потрібні боєприпаси тут і зараз: Моравецький пропонує купувати снаряди поза межами ЄС

Моравецький зауважив, що програма ЄС щодо передачі Україні мільйона снарядів до кінця року є “дуже амбіційною”.

“Але я переконаний, що після дуже стрімкого збільшення виробничих потужностей нашої ОПК такі обсяги не будуть надто амбітними”,- зауважив польський прем’єр.

Моравецький зазначив, що росія за день використовує 20-50 тисяч артснарядів, ЗСУ – 2-6 тисяч більш сучасних снарядів західного виробництва.

Він підкреслив, що польські підприємства ОПК мають відповідні компетенції для виробництва боєприпасів, а завдяки європейським коштам Польща “зможе збільшити виробництво у багато разів”.

Як відомо, близько 20-ти країн ЄС та Норвегія приєдналися до програми спільної закупівлі в цьому році мільйона боєприпасів для ЗСУ. Очікується, що Польща буде одним з головних бенефіціарів цієї програми. Серед головних виробників боєприпасів, яких зараз потребує Україна, є польський завод Dezamet, що входить до складу Польської групи озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-