Зеленський: Я не отримував пропозиції від Китаю про посередництво

Зеленський: Я не отримував пропозиції від Китаю про посередництво

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський не отримував від Китаю жодних пропозицій щодо перемовин із лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Про це глава держави заявив в інтерв'ю японському виданню The Yomiuri Shimbun, передає Укрінформ.

Президент зазначив, що звернувся до Пекіна з проханням про співпрацю щодо мирного плану з 10 пунктів, запропонованого українською стороною, і проведення зустрічі на вищому рівні.

Зеленський висловив скептицизм щодо пропозиції Китаю з 12 пунктів, у яких містяться заклики до припинення вогню та мирних переговорів між рф та Україною, зазначивши, що на першому місці має бути «повага до суверенітету та територіальної цілісності».

«Я не отримував пропозиції від Китаю бути посередником. Мені не надходило пропозиції зустрітися. Але я по дипломатичних каналах дав прямі повідомлення, що хочу поговорити з лідером Китаю Сі Цзіньпіном», - заявив Зеленський.

Щодо можливості діалогу з президентом рф володимиром путіним він наголосив, що росія повинна залишити територію України. Щодо ідеї припинення вогню він сказав: «Я не довіряю (путіну – ред.) повністю».

Зеленський також наголосив, що покладає великі сподівання на лідерство Японії під час головування у G7 щодо відновлення країни після російського вторгнення.

Читайте також: Китай має сказати росії, аби вона забиралася геть з України - глава МЗС Канади

«Нам потрібна велика-велика підтримка та лідерство Японії… Коли ми говоримо про відбудову України, особливо зараз, для швидкого плану відновлення нам потрібне лідерство Японії», — сказав Зеленський.

Зеленський похвалив Японію як одну з перших країн, яка запровадила санкції проти росії, і висловив вдячність Токіо за підтримку в енергетиці.

«Ми пройшли цю зиму з багатьма партнерами. Дякую, Японіє», - сказав він.

Президент також висловив занепокоєння окупацією росією українських атомних електростанцій та наголосив на необхідності японського ноу-хау з ядерної безпеки.

Читайте також: Китай підтримує росію всупереч інтересам США припинити війну в Україні – Блінкен

Як повідомляв Укрінформ, 21 березня Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда відвідав Київ на запрошення Президента Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-