російська наука намагалась всіляко принижувати внесок Мазепи в історію  – Ткаченко

російська наука намагалась всіляко принижувати внесок Мазепи в історію – Ткаченко

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що внесок українського гетьмана Івана Мазепи в історію російські та радянські науковці намагалися всіляко принижувати.

Як передає Укрінформ, про це Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко написав у Телеграмі.

«През шаблю маєм право», — писав гетьман Іван Мазепа у своїй «Думі». Видатний український гетьман. Суперечливий. А з іншого боку відомий тим, що не тільки розбудовував українську спадщину, зокрема — дзвіницю «Софії Київської», і Батурин, і Києво-Могилянську академію та багато іншого, але й переймався збереженням духу та цінностей української гетьманської держави», - зазначив Ткаченко.

Фото: Tkachenko.UA, Телеграм

За його словами, внесок гетьмана в історію російські і радянські історики намагалися всіляко принижувати, називаючи його лише зрадником Петра І.

Читайте також: МКІП готуватиме спеціалістів з арттерапії для підтримки ментального здоров'я - Ткаченко

«Однак, якщо подивитися на не викривлену історію, а відновлену за часів Незалежності, все говорить про те, що Мазепа — постать не тільки на рівні київських князів чи Богдана Хмельницького, це особистість, яка заклала підвалини відродження української нації, її цінностей та віри у нашу свободу», - підкреслив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному музеї історії України відкрили виставку "През шаблі маєм права!", що показує історію зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-