У Києві відкрилася виставка з унікальними артефактами битви під Кумейками

У Києві відкрилася виставка з унікальними артефактами битви під Кумейками

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України відкрили виставку "През шаблі маєм права!", що показує історію зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже рік говоримо про зброю, яка є запорукою нашої свободи і перемоги, тож сьогоднішня виставка присвячена їй. Ми так організували експозицію, аби глядачі побачили багатоплановість зброї як артефакту: з одного боку, по ній ми можемо вивчати історію військової звитяги України, з іншого - історію нашої країни у взаємозв'язку з іншими народами-сусідами. І міжнародний аспект зброї, який ми сьогодні відчуваємо, також є лейтмотивом виставки", - зазначив генеральний директор НМІУ Федір Андрощук.

У Києві відкрилася виставка з унікальними артефактами битви під Кумейками / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За словами Андрощука, протягом шести місяців фахівці музею формували експозицію з артефактів від бронзової доби до сьогодення. Тож відвідувачам представили, зокрема, стріли та бронзові наконечники до них, кинджали й короткі бронзові мечі 7-6 століття до нашої ери.

Як підкреслив гендиректор НМІУ, у музеї є також унікальна добірка матеріалів з розкопок місця битви під Кумейками від 1637 року, яка відбулася між козацьким і польським військом. Зразки боєприпасів, монети, ремісничі та господарські знаряддя з цієї експедиції також наявні в експозиції.

На виставці можна побачити й предмети доби Козаччини: булави, перначі, ударно-кремінні пістолети та шаблі 18 ст. Наявна й іноземна зброя, наприклад, арбалет 16-17 ст. з Німеччини, дворучний меч, пістолети та шпаги з інших країн Західної Європи. Також відвідувачі можуть ознайомитися з амуніцією вояків УПА й сучасних українських солдатів.

"Я хотів би, щоб ми показали хоча б віртуально нашим західним партнерам цю виставку, щоб вони не соромилися надавати зброю. Тому що у цього питання є історичне підґрунтя: упродовж століть українці користувалися й західною зброєю кращого зразка", - підкреслив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Як зазначив історик Іван Патриляк, сама виставка є промовистою завдяки своїй назві. "През шаблю маєм право" - це слова з твору Івана Мазепи "Думи", що підсумовують важливість зброї у відстоюванні національних і людських прав.

Читайте також: У Нью-Йорку перед будівлею ООН покажуть експонати з деокупованих українських територій

"14 березня 2014 року перші добровольці, які сприйняли це гасло - "през шаблю відстоюємо своє право" - рушили на фронт, де своїми тілами закрили країну у 2014 - 2015 роках. Наприкінці зими - початку весни 2022 року сотні тисяч людей, які так само усвідомили, що лише зброя надасть право нам на життя, пішли добровольцями. Водночас сотні тисяч працювали в тилу, щоби ми могли сьогодні сказати в очі ворогам: рік назад ви оголосили на весь світ, що Україна померла, а ми вам сьогодні кажемо, що Україна жива і житиме, а це означає, що вона переможе!", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрилася навчально-інтерактивна виставка «Зброя перемоги», де можна ознайомитися з озброєнням, яке використовують українські захисники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-