Перший запуск космічної ракети з території Британії закінчився невдачею

Перший запуск космічної ракети з території Британії закінчився невдачею

Укрінформ
Компанія Virgin Orbit здійснила перший в історії запуск космічного апарату на орбіту з території Великої Британії, однак він закінчився невдачею через аномалію ракети.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Як зазначається, місія «горизонтального запуску» стартувала з прибережного міста Ньюкуей на південному заході Англії, а ракета LauncherOne компанії Virgin була перенесена під крило модифікованого літака Boeing 747 під назвою Cosmic Girl, і пізніше випущена над Атлантичним океаном.

«Схоже, у нас виникла аномалія, яка не дозволила нам досягти орбіти. Ми оцінюємо інформацію», - заявили в компанії.

Virgin Orbit спочатку повідомила у Твіттері, що LauncherOne досягла навколоземної орбіти, однак пізніше видалила цей твіт.

«Протягом найближчих днів буде проведено розслідування урядом і різними органами, включаючи Virgin Orbit», - сказав директор з комерційного космосу в Космічному агентстві Британії Метт Арчер.

За його словами, загоряння першого ступеня вивело ракету в космос, однак другий ступінь мав «технічну аномалію і не досяг необхідної орбіти».

Графічний дисплей на офіційному відеозаписі показав, що місія відключилася на другому двигуні, за три кроки до розгортання корисного навантаження приблизно через дві години після зльоту.

Читайте також: Ракета SpaceX запустила 40 інтернет-супутників мережі OneWeb

Генеральний директор Virgin Orbit Ден Харт заявив журналістам у неділю, що компанія сподівається повернутися в Ньюквей до кінця 2023 року.

Компанія Virgin Orbit британського мільярдера Річарда Бренсона мала розгорнути дев'ять невеликих супутників на нижній навколоземній орбіті в першій місії за межами своєї бази в США. Ця місія була проголошена як історична перша для Корнуолла, Британії та Європи.

Провал місії став другим в історії Virgin Orbit з моменту її першого запуску в 2020 році. До цього компанія провела чотири успішні місії.

Як пише агентство, ця невдача завдає ще одного удару по європейським космічним амбіціям після того, як італійська ракета-носій Vega-C зазнала невдачі після зльоту з Французької Гвіани наприкінці грудня.

Минулого року Європа зазнала низки невдач – запуск ключової ракети-носія Ariane 6 було відкладено, доступ до російських ракет "Союз" заблоковано через розв’язану москвою війну в Україні, запуск ракети Vega зупинено, а тепер і демонстраційний запуск для зростаючої індустрії малих ракет-носіїв скасовано.

Фото: Virgin Orbit

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-