Міноборони Литви радить позбутися китайських смартфонів

Міноборони Литви радить позбутися китайських смартфонів

Укрінформ
Міністерство оборони Литви рекомендувало уникати купівлі китайських мобільних смартфонів та позбавитися тих, що були придбані раніше, через вбудовану можливість цензури та вразливість безпеки.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

У литовському відомстві перевірили смартфони трьох китайських виробників - Huawei P40, Xiaomi Mi 10T і OnePlus 8T. В результаті дослідження у перших двох були виявлені вбудовані елементи цензури та вразливості безпеки.

"Наша рекомендація - не купувати нові китайські телефони і якнайшвидше позбутися тих, що вже куплені", - сказав заступник міністра оборони Маргіріс Абукявічюс, представляючи звіт Національного центру кібербезпеки.

Читайте також: Xiaomi позивається до уряду США через санкції

Як з’ясувалося, флагманські смартфони, що продаються в Європі китайським технологічним гігантом Xiaomi, мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати такі терміни, як "вільний Тибет", "хай живе незалежність Тайваню" або "рух за демократію".

У звіті наголошується, що дані можливості програмного забезпечення телефону Xiaomi Mi 10T 5G були вимкнені для регіону ЄС, але їх можна ввімкнути віддалено в будь-який час.

У звіті вказується, що список термінів, які можуть бути цензуровані системними програмами телефону Xiaomi, включає 449 термінів китайською мовою і постійно оновлюється.

У звіті Національного кіберцентру також наголошується, що телефон Xiaomi надсилає зашифровані дані про використання телефону на сервер у Сінгапурі.

Читайте також: Байден заборонив американцям інвестувати в 59 компаній з КНР, включаючи Huawei

Також було виявлено вразливість безпеки у смартфоні P40 5G китайської компанії Huawei.

Крім того, як пише Delfi, Національний центр кібербезпеки оголосив, що в разі, якщо офіційний магазин мобільних додатків Huawei не знаходить додаток, який шукає користувач, то він автоматично перенаправить його в сторонні інтернет-магазини. Частина додатків, пропонованих в таких інтернет-магазинах, розпізнаються антивірусами як шкідливі або заражені.

Компанія Xiaomi не відповіла на запит журналістів прокоментувати цю інформацію.

Представник китайського телекомунікаційного гіганта Huawei в Литві у вівторок спростував претензії відомств країни з приводу прогалин в кібернетичній безпеки, заявивши, що дані споживачів не обробляються поза смартфоном.

Як повідомляв Укрінформ, відносини між Литвою і Китаєм загострилися після того, як у липні влада Литви офіційно дозволила Тайваню відкрити своє представництво в країні. Через це МЗС Китаю відкликало свого посла з Вільнюса, пізніше аналогічний крок зробило МЗС Литви.

Китай наполягає, щоб усі країни, з якими він має дипломатичні відносини, дотримувалися принципу "одного Китаю". Це, з-поміж іншого, означає, що вони не повинні встановлювати міждержавні відносини з Тайванем, який Пекін вважає своєю відособленою провінцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-