Ядро Марса виявилось рідким та більшим за половину його радіуса

Ядро Марса виявилось рідким та більшим за половину його радіуса

Укрінформ
Перші сейсмічні дані про внутрішню структуру Червоної планети показали її дивну товсту кору і велике розплавлене ядро.

Як передає Укрінформ, новини викладені у пресрелізі Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA.

«Вченим потрібні були сотні років, щоб виміряти ядро Землі; після польотів Apollo знадобилося 40 років для вимірювання ядра Місяця. А у InSight пішло всього два роки на вимір марсіанського ядра», - цитує одного з учасників роботи швейцарського сейсмолога Симона Шталера (Simon Stähler) Naked Science.

Кора Марса має товщину від 24 до 72 кілометрів, а вся літосфера - тверда оболонка, що включає і верхні частини мантії - йде несподівано глибоко, на 500 кілометрів. Вона порівняно багата радіоактивними домішками, розпад яких веде до невеликого нагрівання.

Читайте також: Гелікоптер NASA здійснив політ над Марсом на рекордній висоті

Попри великі розміри нашої планети, земна літосфера має товщину лише близько 100 кілометрів, а кора навіть на континентах - до 40 кілометрів. Науковці вважають, що велика потужність літосфери Марса пов'язана з відсутністю на ньому окремих тектонічних плит.

Читайте також: Марсохід NASA почав пошуки життя на Червоній планеті

Читайте також: Ілон Маск запустить апарат NASA для пошуку позаземного життя

Але головні сюрпризи принесло залізо-нікелеве ядро планети. По-перше, воно виявилося рідким, розплавленим. По-друге, несподівано великим, досягаючи радіусу в 1830 кілометрів. Це більше половини всього радіуса Марса і на сотні кілометрів більше, ніж вважалося дотепер. Тому щільність ядра, мабуть, менше, ніж показували попередні моделі, і воно багато легкими елементами, такими як вуглець, кисень, сірка.

Фото з сайту NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-