Астрономи виявили крижану планету-гіганта біля білого карлика

Астрономи виявили крижану планету-гіганта біля білого карлика

Укрінформ
Астрономи виявили першу крижану планету-гіганта на орбіті навколо білого карлика, яка схожа на Нептун.

Про це повідомляє портал Naked Science.

"Астрономи, які працюють в Європейській південній обсерваторії (ESO), виявили першого крижаного гіганта на орбіті навколо білого карлика", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, перебуваючи занадто близько від його гарячої поверхні, планета втрачає леткі сполуки, заповнюючи навколишній простір хмарою газу.

Вони вважають, що такою ж колись може стати і наша Сонячна система.

Зазначається, що наймасивніші зірки наприкінці свого довгого життя перетворюються на чорні діри або на нейтронні зірки, а не надто великі - такі, як Сонце, - стають тьмяними білими карликами.

Читайте також: Телескоп TESS відкрив три нові екзопланети

Під час Слоанівського цифрового небесного огляду астрономи роздивилися близько 7000 таких об'єктів. Один із них виявився вельми незвичайним: у його спектрі рясніли нехарактерні для білих карликів лінії.

Білий карлик WDJ0914+1914 знаходиться за 1500 світлових років. Астрономи зняли його за допомогою телескопа VLT. Навколо нього обертається газова хмара водню, кисню і сірки.

Насправді склад хмари схожий на атмосфери гігантських крижаних планет, таких як наші Нептун або Уран. Перебуваючи досить недалеко від білого карлика, така планета під дією його УФ-випромінювання може втрачати леткі молекули, "випаровуючись". Тим більше що білий карлик WDJ0914+1914 досить гарячий, тому що його температура оцінюється в 28 тисяч °С.

Читайте також: Апарат NASA передав на Землю новий знімок Юпітера

За розрахунками астрономів, планета робить повний оберт навколо нього лише за 10 земних діб по орбіті радіусом всього 10 мільйонів кілометрів. Велика частина речовини, що випаровуються з неї, втрачається в космосі, проте не менше ніж 3000 тонн щосекунди падає на білого карлика, створюючи незвичайні лінії в його спектрі.

Фото: ©ESO, M. Kornmesser

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-