Нові види зброї: Берлін закликає до чітких правил, аби не допустити

Нові види зброї: Берлін закликає до чітких правил, аби не допустити "наступу роботів"

Фото
Укрінформ
З появою нових видів озброєнь зростає небезпека виходу технологій з-під контролю людини, тож, аби не допустити такого, країни мають погодити чіткі правила.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас у Берліні на відкритті конференції "Capturing Technology. Rethinking Arms Control", присвяченій контролю над новими озброєннями, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам потрібно нове мислення… Нові технології надають нам набагато більше можливостей, але можуть стати непідконтрольними і набагато небезпечнішими, ніж звичайні. Або ми опануємо ними, або вони – нами… З великим технологічним розвитком наступає також велика міжнародна відповідальність", - сказав дипломат.

Він виділив 4 основні сфери, яким присвячена конференція: автономні озброєння (включаючи роботів), нові ракетні технології (зокрема носії), кіберзброя та біотехнології.

Маас сподівається, що вже цього року спільними зусиллями вдасться прописати певні правила, зокрема, стосовно автономних озброєнь, щоб не було можливості перейти певні "червоні лінії". Інакше може відбутися справжній наступ роботів на людство.

В еру бурхливого розвитку біотехнологій не можна допустити, щоби терористи або навіть злочинці отримали доступ до таких технологій, зауважив Маас.

Відкриття конференції «Capturing Technology. Rethinking Arms Control» / Фото: Танасійчук Ольга, Укрінформ

Глава німецького МЗС висловив жаль з приводу провалу Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) через недотримання Росією його умов. Наслідки цього він назвав "важкопрогнозованими". Також він відзначив стрімкий розвиток та поширення ракетних технологій по всьому світу, зокрема на Близькому Сході, де "вже недержавні гравці мають доступ до ракет малої дальності", а також у Північній Азії, у КНДР.

Читайте також: Україна залишає за собою право створювати ракетне озброєння - МЗС

Міністр закликав до широкого діалогу, нагадавши, що світ сьогодні є набагато небезпечнішим, ніж кілька десятиліть тому.

Триденна конференція ініційована МЗС ФРН. У ній беруть участь експерти, дипломати, військові з країн НАТО, а також з Індії, Китаю, Росії та Японії, представники ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-