Завод

Завод "Артем" може виготовляти натовські 155-міліметрові снаряди - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Завод "Артем" із запуском першої лінії виробництва снарядів калібру 152 мм може виробляти як ці найбільш дефіцитні в українському війську боєприпаси, так і снаряди натовського калібру 155 мм та інші.

Про це повідомив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, коментуючи офіційний запуск на ДАХК "Артем" першої лінії виробництва артснарядів калібру 152 мм для системи "Гіацинт".

“Україна розвиває власну боєприпасну галузь, компенсуючи ті втрати, які були завдані Україні за рахунок бойових дій на Донбасі, де, зокрема, розташовувалося підприємство “Точмаш” (в окупованому Донецьку - ред.), яке свого часу спеціалізувалося на виготовленні корпусів різних боєприпасів. Зараз за рахунок того, що ми закупили турецьке устаткування, ми маємо можливість поновити виробництво корпусів найбільш дефіцитних боєприпасів великих калібрів та в перспективі перейти на калібри НАТО, використовуючи ту саму технологічну базу, яка сьогодні є на підприємстві “Артем”,  - заявив експерт.

Водночас, він вказав на те, що наразі забезпечено виготовлення корпусів, частково гільз, а тепер необхідно зосередити зусилля на розвитку власної хімічної промисловості, яка буде виготовляти, зокрема, порохи, вибухові речовини.

“Боєприпасна програма, яка на сьогодні розвивається в Україні, передбачає роботу за всіма цими напрямками. Виробництво на підприємстві “Артема” поки що стосується корпусів і частково гільз. Нам ще треба зайнятися порохами і гільзами. Якщо це буде вирішено, то тоді можна буде говорити, що у нас дійсно є замкнутий цикл виробництва”, - наголосив Згурець.

Він підкреслив, що Україна спромоглася створити умови для забезпечення першочергових потреб війська у дефіцитних снарядах великих калібрів, що відбудеться в найближчій перспективі. 

“152-міліметрові артилерійські снаряди нам дійсно потрібні. Їх запаси мають бути суттєво поновлені. Можна говорити і про те, що закупити їх за кордоном більше не можемо, бо їх ніхто вже не виготовляє. А у нас достатньо велику роль відіграють ці системи великого калібру, у нашій системі оборони”, - додав Згурець.

За словами експерта, наявне на підприємстві устаткування дозволяє також виготовляти артснаряди натовського калібру 155 мм, потреба у яких очевидна з огляду на очікувану появу в українському війську самохідної артилерійської установки “Богдан” із калібром 155 мм. 

Крім того, ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром", “з нуля” виготовляє авіаційні некеровані ракетні снаряди С-8, які також дуже затребувані в українському війську, додав фахівець.

Читайте також: Україна готова запустити власне виробництво снарядів — Порошенко

Як повідомлялося, на ДАХК "Артем" 9 серпня відбувся офіційний запуск першої лінії виробництва артилерійських снарядів калібру 152-мм для артилерійської системи "Гіацинт".

Згідно з інформацією “Укроборонпрому”, виготовлення боєприпасів для "Гіацинта" є першим етапом у цільовій програмі, затвердженій Президентом. На наступних етапах набутий досвід і відпрацьовані технологічні та виробничі процеси дадуть змогу у короткий строк перейти до виробництва снарядів і для інших артилерійських систем - починаючи від 100 мм до натовського калібру 155 мм, що повністю перекриває всі потреби українського війська, як наявні, так і перспективні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-