Глобальне потепління: вчені визначили, коли зникнуть 50% флори і фауни

Глобальне потепління: вчені визначили, коли зникнуть 50% флори і фауни

Укрінформ
Глобальне потепління є однією з основних причин втрати біорізноманіття і загрожує вимиранню багатьох видів флори і фауни – насамперед рослин, оскільки вони не здатні до швидкої адаптації.

До таких висновків прийшли британські та австралійські вчені, що прийняли участь у дослідженнях за підтримки Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

"Стрімкі темпи зміни клімату разом з демографічним бумом минулого століття, втратою ареалів проживання, хімічним та іншим забрудненням призводять до екологічної розбалансованості", - цитує Центр новин ООН експерта ЮНЕП Нікласа Хагельберга.

Читайте також: До кінця століття в Африці вимре половина видів тварин – ООН

Як наголошується в доповіді ЮНЕП, вже сьогодні темпи зникнення різноманітних видів флори і фауни в кілька тисяч разів вищі, ніж при природних процесах вимирання.

"Підвищення температури повітря на 4,5 градуси за Цельсієм загрожує вимиранням майже 50% видів тварин і рослин", - відзначають експерти.

Читайте також: Через глобальне потепління Норвегія змушена "підлатати" світове сховище насіння

У Паризькій угоді держави пообіцяли утримати підвищення глобальної температури на рівні двох градусів. Але навіть при досягненні поставленої цілі ризик втрати біорізноманіття зменшується тільки наполовину, підкреслюють вчені.

На думку експертів, багато видів флори і фауни все ж можна врятувати шляхом переселення їх на нові території з іншими кліматичними умовами.

"Однак найважливіше, що ми можемо зробити сьогодні – не допускати стрімкого підвищення температури повітря. Досягти цього можна шляхом скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Простіше кажучи, необхідно припинити спалювати викопне паливо", - йдеться у висновках нового дослідження під егідою ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-